arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTO Cancun - Op de schoolbanken van het International Forum on Globalisation
by bruno (vertaald vanop Cancun Indymedia) Thursday September 11, 2003 at 02:51 PM
bruno@fluxx.be

Dinsdag 9 september organiseerde het International Forum on Globalisation een Teach-in, een reeks lezingen en debatten ter voorbereiding van de acties tegen de WTO-onderhandelingen in Cancun, Mexico. Verscheidene bussen werden op hun weg naar de Teach-in tegengehouden en teruggestuurd door de politie, terwijl de lokale media zelfs verkondigden dat het evenement afgelst was. Maar de pogingen tot boycot mochten niet baten...

Teach-ins zijn een populaire onderwijsmethode uit de jaren zestig, die in de jaren negentig nieuw leven werd ingeblazen door Jerry Mander van het IFG. Hoewel de IFG Teach-ins gewoonlijk door een groter publiek worden bijgewoond dan woensdag het geval was, hielden de sprekers de luisteraars aan hun stoel gekluisterd.

De panelleden sneden enkele van de belangrijkste onderwerpen aan van deze WTO-onderhandelingen: landbouwsubsidies, TRIPS (Trade Related Intellectual Property Rights) en GATS (General Agreement on Trade Services). Standpunten van zowel van Noord als Zuid kwamen aan bod.

Zowat elk panelgesprek ontkrachtte de mythe dat meer geliberaliseerde handel de armen van de wereld ten goede zou komen. De organisatie Food First noemde dit “poor-washing”. Zo gaan er in India, de derde grootste voedselproducent ter wereld, elke avond zo’n 380 miljoen mensen elke avond met een lege maag slapen. Op het zelfde moment zoekt de Indiase regering wel naar plaatsen waar ze hun overtollige voedsel tegen een zo hoog mogelijke prijs kunnen dumpen.

Vandana Shiva van Food First zei dat er vandaag de dag veel meer voedsel wordt geproduceerd dan er geconsumeerd wordt, hoewel er miljoenen mensen in honger leven omdat ze het voedsel simpelweg niet kunnen betalen. Hij voegde er nog aan toe dat Monsanto, het bedrijf dat 90% van de markt in genetisch gemanipuleerd voedsel in handen heeft, een van de meest flagrante voorbeelden van ongecontroleerde macht.

Alberto Arroyo van het Mexican Action Network eindigde de Teach-in met een hoopvolle boodschap: een andere wereld is mogelijk. Die andere wereld kan volgens Arroyo enkel oggebouwd worden door op basisniveau (grassroots level) te werken en sociale actoren tot stand te brengen die in staat zijn om verandering te bewerkstelligen. Volgens Arroyo moeten mensen eerst geloven dat alternatieven mogelijk zijn: zelfvoorzienende, op gemeenschap gebaseerde alternatieven...

Meer info vind je op de website van het International Forum on Globalisation.