arch/ive/ief (2000 - 2005)

Marc Maes 11.11.11: Derde bericht uit Cancun, woensdag 10 september
by Marc Maes (11.11.11) Thursday September 11, 2003 at 02:09 PM
(posted by lize)

Marc Maes, studiemedewerker van 11.11.11. geeft verslag vanuit Cancun.

Vandaag is de WTO-conferentie officieel geopend. Tijdens de plechtige openingszitting was het al meteen raak. Rubens Ricupero, directeur van UNCTAD - die namens Kofi Anan sprak - noemde paard en kar en begon meteen met te zeggen dat de de rethoriek van de vrijhandel vol is met beloften van ontwikkeling, maar dat de werkelijkhied wel anders is, vol met ongelijkheid en gebroken beloftes, en dat men moet ophouden met mooie woorden die alle betekenis verliezen.

Daverend applaus voor Ricupero, maar toen WTO Directeur-Generaal Supachai begon te speechen, stonden een dertigtal activisten van het Our World Is Not For Sale-netwerk recht en staken slogans tegen de WTO op: de WTO is anti-democratisch, anti-ontwikkeling, overbodig. Toen de camera’s in hun richting draaiden begonnen ze te roepen: schande, schande!! De pers snelde toe en de actievoerders hielden gewoon een staande persconferentie in de zaal terwijl Supachai maar bleef "mooie woorden spuien die alle betekenis verloren hebben".

Na de officiele speeches begon de eerste werkzitting waarin de Mexicaanse voorzitter Derbez vijf "vrienden" of "facilitatoren" aanduidde net zoals in Doha. De "vrienden" zullen elk een werkgroep voorzitten en informele consultaties houden om tot nieuwe tekstvoorstellen te komen. Tot ergernis van ontwikkelingslanden was de Canadees Pettigrew er weer bij om de werkgroep over de "new issues" te leiden (investeringen, concurrentieregels, overheidsaanbestedingen, douaneformaliteiten). In Doha speelde hij een belangrijke rol om deze nieuwe thema’s tegen de zin van ontwikkelingslanden in de slotverklaring te krijgen.

Daarmee was de eerste open zitting ten einde. In de namiddag zouden de "vrienden" al meteen aan de slag gaan met informele consultaties. In de werkgroep "handel en ontwikkeling", die normaal om vier uur zou samen komen, kregen de delegatieleden na een half uur wachten te horen dat hun vergadering met een dag werd verdaagd.

Ondertussen gonst het van de geruchten over allerlei drukking die de EU aan het uitvoeren is op een twintigtal landen die de gezamenlijke positie van de EU en de VSA over landbouw durven aanvechten. De groep uit elkaar drijven is het uitdrukkelijke doel van de Europese onderhandelingsmachinerie. Ondertussen verklaart de Europese Commissaris voor Landbouw Fischler aan de pers: "de ontwikkelingslanden vragen te veel". De "ontwikkelingsronde" lijkt al heel ver weg.

Europees Commissaris voor Handel Pascal Lamy vecht ondertussen op een ander front. De nieuwe thema’s zijn voor hem een "deal breaker". Als de EU daarover haar zin niet krijgt, gaat al de rest niet door. Leuke start.

Tegen de avond sijpelen de berichten door over een drama in de stad. De betoging van de Via Campesina, de wereldwijde coalitie van kleine boeren, wordt gekaapt door een stelletje vechtersbazen. En het ergste van al : een Koreaanse boer kruipt op de wegversperringen en pleegt hari-kiri. In de reacties van officiële kringen wordt hij al vlug afgeschilderd als een zwakzinnige. Maar Kyiong Hai LEE was niet gek, hij protesteerde op zijn manier tegen een onrechtvaardig wereld. In de Our World Is Not For Sale- meeting deze avond viel er een minutenlange stilte.