arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTO Cancun - Zapatisten roepen op tot strijd en verzet
by bruno (translated from Cancun Indymedia) Thursday September 11, 2003 at 12:08 AM
bruno@fluxx.be

In Cancun werden woensdagmorgen, voor de grote boerenbetoging vertrok, enkele toespraken voorgelezen van subcomandante Marcos en comandantes Esther en David van het Zapatista National Liberation Army (EZLN). De woorden sloegen op de toehoorders in als een bom ...

"De wereldwijde beweging tegen de globalisering van de dood laat zich vandaag in Cancun op een briljante manier zien", verklaarde Marcos in een toespraak die werd voorgelezen aan de bezoekers van het International Farmers and Indigenous Peoples' Forum, dat werd georganiseerd door Via Campesina, de Mexicaanse koepelorganisatie UNORCA en het National Indigenous Congress (CNI) van Mexico. "We juichen het bestaan van Via Campesina toe, en daarmee jullie strijd en jullie verzet", ging Marcos verder. Via Campesina is de wereldwijde alliantie van boerenvereningen, lokale groepen en landloze boerenbewegingen met vertakkingen in een zeventigtal landen, in zowel het Noorden als het Zuiden. Via Campesina vertegenwoordigt zo'n 100 miljoen mensen.

Marcos richtte zich ook tot de WTO die in de zwaar bewaakte (en erg luxueuse) hotelzone van Cancun vergadert: "Dit is noch de eerste noch de laatste keer dat zij, die denken dat ze de wereld bezitten, zich moeten verschansen achter hun hoge muren en hun belachelijke veiligheidsmaatregelen om hun plannen te kunnen maken. Zoals in elke oorlog komt de legerleiding samen, beschermd door een veiligheidssysteem dat net zo groot is als hun angst. Zij willen de aarde veroveren op de enige manier waarop zij veroverd kan worden: door haar te vernietigen."

"Want", voegde hij eraan toe, "dit is een oorlog. Een oorlog tegen de mensheid. De globalisering is niks meer dan een wereldwijde machine die zich voedt met bloed en dollars uitbraakt. Maar we hoeven deze machine niet te gehoorzamen. We kunnen bouwen aan een nieuwe weg, waar leven opnieuw waardig leven wordt, waar leven in vrijheid geleefd wordt. De hele wereld heeft de keuze tussen twee globaliseringsprojecten. Globalisering van bovenaf, die gelijk staat aan conformisme, cynisme, domheid, oorlog, vernietiging, dood en een slecht geheugen heeft. Of een globalisering van onderuit die verzet, hoop, creativiteit, intelligentie, verbeelding, leven, herinnering betekent; zo kunnen we een wereld opbouwen waar plaats is voor vele werelden".

In een brief die hij samen met de brief verstuurde, riep hij op "om de trein des doods van de WTO te laten ontsporen, zowel in Cancun als elders in de wereld".

In een andere geschreven toespraak die werd voorgelezen aan het publiek, richtte comandante Esther van het EZLN zich tot "zusters, arbeidersvrouwen en stadsvrouwen". Ze riep vrouwen op om te vechten tegen sexisme en misbruik, waar ook ter wereld, zelfs onder medestanders. "Wanneer we respect eisen als vrouwen, eisen we dat niet alleen van de neoliberalen. We eisen het even goed van diegenen die zich verzetten tegen het neoliberale beleid, en zichzelf vaak revolutionairen noemen, maar zich thuis gedragen als Bush." Comandante Esther riep ook op tot sterkte in de strijd tegen de WTO en het neoliberalisme, "omdat we voor onze producten nooit een eerlijke prijs krijgen, en wat zij ons verkopen steeds duurder wordt, terwijl miljoenen arme mannen, vrouwen en kinderen sterven van honger en ziekte".

In nog een andere voorgelezen toespraak, zei comandante David van het EZLN dat "terwijl de rijken en machtigen nadenken over manieren waarop ze ons kunnen elimineren, vernederen en doen verdwijnen, wij, de Zapatisten opstaan in onafhankelijkheid en verzet zoals wapens en schilden voor alle mensen en tegen het neoliberalisme. Omdat wij, de inheemse bevolking van Mexico, van Latijns-Amerika, van gelijk welk continent, steeds geleden hebben onder onrechtvaardigheid. Op ons eigen territorium worden we als slaven uitgebuit".

"Maar", ging hij verder, "het land is van ons, het behoort aan de boeren en de inheemse volkeren. We moeten het terugnemen en ervoor zorgen dat iedereen ervan kan leven, niet alleen een handvol rijken die niet eens de kleur van aarde herkennen".

"Daarom roepen wij vanuit deze afgelegen maar waardige hoek van ons land alle Mexicanen, alle Latijns-Amerikanen en alle mensen ter wereld op om zich te verenigen in verzet en het verzet te steunen van alle arme mensen die worden neergeslagen en vernietigd door de globalisering van de dood. Broeders en zusters van de wereld, we roepen jullie op om jullie te verenigen en te organiseren in wereldwijd verzet".

De zaal was tot de nok gevuld met arbeiders -en boerendelegaties, studenten- en milieu-activisten. Ook de media waren massaal aanwezig, zoals dat steeds het geval is wanneer de Zapatisten van zich laten horen. Opnieuw toonden de Zapatisten zich in staat om een massa aan te vuren en aan te zetten tot actie.

Even later trokken enkele duizenden betogers - studenten en mensen van Via Campesina - naar de hotelzone om er de veiligheidsmaatregelen uit te testen. Hoewel de manifestatie geheel zonder geweld verliep, met veel muziek en straattheater, werd de zone verscheidene uren afgesloten voor het verkeer en was de oproerpolitie massaal aanwezig...