arch/ive/ief (2000 - 2005)

WTO Cancun - Boerenstrijd in Cancun
by Bertha Rodriguez (translated by bruno) Wednesday September 10, 2003 at 03:05 PM
bruno@fluxx.be

Vandaag heeft er in het Mexicaanse Cancun een grote boerendemonstratie plaats, in het kader van de acties tegen de vijfde ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Er worden ongeveer 15.000 betogers verwacht, die zullen protesteren tegen het feit dat er tijdens de conferentie zeer weinig aandacht wordt besteed aan landbouw, en tegen de verwerping (door de WTO) van resoluties van het Internationale Landbouwersforum (Foro Internacional Campesino).

De actie richt zich ook tegen de aanhoudende landbouwsubsidies, in de EU en de VS. "Wij zeggen neen tegen onderhandelingen die geen rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden", vertelt Olegario Carrillo Meza van UNORCA (National Union of Independent Regional Farmers' Organisations), een van de organisaties die ook deelneemt aan de workshops over landbouw, die tussen 8 en 11 september plaats hebben in Cancun.

Hij voegt er aan toe dat een louter commercieel landbouwakkoord - zonder garanties omtrent invoerheffingen en afbouw van subsidies in de rijke landen - de Mexicaanse boeren erg benadeeld. De voorwaarden van zo'n akkoord, die worden opgesteld door de WTO, werken immers enkel in het voordeel van multinationale ondernemingen "als een samenzwering tussen de Wereldbank, het IMF, de Europese Unie en de Verenigde Staten".

Een van de eisen die de boerenbeweging naar voren schuift is dat de handel in maïs en bonen niet wordt opgenomen in zo'n commercieel akkoord. De huidige handelsvoorwaarden voor deze sector zijn immers al bijzonder ongelijk. Als de handel in bonen en maïs wordt opgenomen in zo'n akkoord, zou dat alleen maar nadelig werken voor kleine en middelgrote producenten, en vooral de grote landbouwbedrijven in de VS bevoordelen.

Volgens Carillo Meza eindigt deze strijd niet in Cancun. In elk geval is hij opgetogen over de eenheid die werd bereikt tussen een groot aantal sociale, lokale en boerenorganisaties in Mexico. Deze organisaties zijn het eens met de langetermijnvisie van Meza. Ze hopen ook invloed te kunnen uitoefenen op andere terreinen zoals landbouwhervormingen, de privatisering van natuurlijke rijkdommen, de introductie van genetisch gemanipuleerde gewassen, ...

Volgens Dena Hoff, lid van een boerenvereniging in de VS, is de huidige landbouwcrisis er een op wereldschaal. "Het huidige landbouwmodel", zo zegt Hoff, "gebaseerd op een neoliberaal landbouwbeleid, heeft de familiale landbouw immers beïnvloed zoals nooit tevoren". Deze neoliberale globalisering heeft volgens Hoff geleid tot meer honger, de vernietiging van lokale economieën en een enorme migratie.

Landbouwgebieden raken meer en meer ontvolkt, waarbij vooral de afwezigheid van jonge mensen opvalt. "Daarenboven bestaat 70% van de wereldwijde landbouwbevolking uit vrouwen", zegt Hoff.

Daarnaast laat ze weten dat tijdens deze WTO-conferentie een immigratievoorstel op tafel ligt, dat het voor een Amerikaans landbouwbedrijf mogelijk maakt om arbeiders in te huren onder de arbeidsvoorwaarden die gelden in hun geboorteland. Voorwaarden die volgens Hoff vaak veel weg hebben van slavernij.

Ze voegt er nog aan toe dat de privatisering van natuurlijke rijkdommen desastreuze gevolgen zal hebben voor de landbouwbevolking, indien die privatisering verloopt volgens datzelfde neoliberale plan.

"De WTO legt een model op van intensieve exportproductie, samen met het gebruik van chemicaliën. Heel hun consumentenmodel ondermijnt ook eenvoudigweg de gezondheid van de mensen", vertelt Hoff...