arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pentagon investeert in eco-kogels
by neopygmee Tuesday September 09, 2003 at 11:16 PM
neopygme@pi.be

Het Pentagon investeert miljoenen dollars in onderzoek naar "milieuvriendelijke" kogels voor het Noordamerikaanse leger.

Ze zullen nog steeds even efficiënt doden, maar het milieu zal er wat minder onder lijden. Dat lijkt tenminste het idee te zijn. "[Met loden kogels] is er een kost wat betreft gezondheid, veiligheid voor de mens en schoonmaak achteraf", aldus Bob DiMechele, woordvoerder van de milieudienst van het Noordamerikaanse leger. "We kunnen niet zomaar schieten en dan de boel vergeten. (This is not a fire-and-forget kind of thing). Uiteindelijk moeten we iemand betalen om al dat lood te verwijderen achteraf."

Het Pentagon betaalt Alliant (het grootste ammunitiebedrijf ter wereld, gebaseerd in Minnesota) 5 miljoen $ om loodvrije kogels te produceren.

Dit jaar kreeg hetzelfde bedrijf al 25 miljoen $ om koper-polymeer kogels te maken, die niet terugkaatsen wanneer afgevuurd in stedelijke gebieden.

Het Noordamerikaanse leger gebruikte eerder al loodvrije kogels bij oefeningen, maar de nieuwe kogels zouden ook voor gevechtsdoeleinden moeten dienen. "We willen dat [Alliant] één loodvrije kogel ontwerpt die overal gebruikt kan worden," verklaarde Dhr. DiMichele. "Eén die je kan doden of die gebruikt kan worden in schietoefeningen zonder dat het milieu eronder lijdt. Het gaat hier over groene ammunitie voor pistolen, geweren en machinegeweren."

Mark De Young, Alliant's vice-president, wist nog te zeggen dat het vinden van een loodvrij alternatief voor ammunitie niet zomaar voor de hand ligt. "Het is gewoonweg veel moeilijker om goeie kogels te maken zonder lood," zei hij. "We proberen de goede eigenschappen van lood na te bootsen, maar wat we nu hebben is minder goed. Mocht lood niet giftig zijn, we zouden dit gesprek niet eens hebben. Dat is namelijk veruit het beste."

(vertaald uit het Engels uit The Independant, 5/9/2003)