arch/ive/ief (2000 - 2005)

11.11.11 belooft een "NAT" najaar.
by 11.be (posted by han) Monday September 08, 2003 at 10:01 AM

1,2 miljard mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water. Tegen 2015 moet dit aantal worden gehalveerd. Zo staat het in de Millenniumverklaring van de VN. Zoals het er vandaag uitziet is zelfs dit bescheiden streefdoel onhaalbaar. Integendeel, de vrijmaking van de watermarkt houdt volgens 11.11.11 ernstige bedreigingen in voor de watertoegang in het Zuiden. De campagneaffiche laat aan duidelijkheid dan ook niets te wensen over: „Geen geld, geen water?‰ Het beeld toont een moeder met kind, voor wie vers drinkwater een verre droom is geworden.

Voor de bedenkers van de GATS-akkoorden (General Agreement on Trade in Services) zijn privatisering en liberalisering wondermiddelen om overal ter wereld de watervoorziening spectaculair te verbeteren. Onze partners in het zuiden vertellen een ander verhaal: enorme prijsstijgingen, slechte bevoorrading, totale uitsluiting van de armen enzovoort. Zo brak er in Nelspruit, Zuid-Afrika, een cholera epidemie uit omdat de hoge prijs mensen er verplichtte over te schakelen op vervuild rivierwater. In Ghana leidde de komst van privé-uitbaters zelfs tot een prijsstijging van 115%. Gelijkaardige verhalen zijn er in Bolivia, Filippijnen en tal van andere landen. Voor 11.11.11 is het duidelijk: de Europese Unie wil het GATS akkoord gebruiken als breekijzer om voor Europese watermultinationals toegang te forceren tot de markten in het zuiden. Samen met de wereldwijde beweging voor een andere globalisering wil de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 deze onderliggende agenda blootleggen.

In september (zie persagenda in bijlage) zal 11.11.11 de WTO-onderhandelingen in Cancun van nabij volgen. In het weekend van 11 november zullen meer dan twintigduizend mensen uit 375 comités in heel Vlaanderen de straat op gaan om financiële én politieke steun te vragen aan de bevolking tegen deze nefaste ontwikkelingen. Per provincie zal één van onze partners uit het zuiden Œinfopartner‚ zijn en voor onze mensen getuigen hoe zij het slachtoffer zijn van de uitverkoop van levensnoodzakelijke zoetwatervoorraden.

Voor 11.11.11 is het privatiseren van een essentiële dienst zoals watervoorziening enkel bespreekbaar als dit gebeurt binnen een duidelijk kader dat via waterdichte contracten met de overheid voorziet in minimumvoorzieningen voor de allerarmsten, in prijscontrole, in hoge kwaliteitsnormen, in afdoende milieubescherming enz. Dit kader ontbreekt vandaag volledig in de onderhandelingen.


Meer informatie:
Politieke eisen: http://www.11.be/campagnes/2003/eisen.htm
Infopartners:http://www.11.be/campagnes/2003/infopartners.htm
perskalender najaar 2003: http://www.11.be/standpunten/perskalender.htm