arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO Cancun] ABVV persmededeling
by ABVV (posted by Het Rooje Nest) Saturday September 06, 2003 at 11:47 AM

De Wereldhandelsorganisatie negeert, in haar blinde concurrentiewedloop, de rechten van de werknemers // Brussel, 4 september 2003.


Het ABVV vindt dat de Wereldhandelsorganisatie (WHO), die van 10 tot 14 september 2003 in Cancun bijeenkomt, de economische concurrentie aanmoedigt.

De meest elementaire grondrechten van de werknemers en werkneemsters worden met voeten getreden worden. Miljoenen werknemers, vooral in de ontwikkelingslanden, hebben geen enkele bescherming tegen hun regeringen die hen beschouwen als een naar wens te vervangen productiefactor. Zolang de WHO de eerbiediging van de werknemersrechten niet in haar handelsakkoorden opneemt, is dit een situatie waarvan te veel werkgevers maar al te graag profiteren.

De leden van de WHO hebben er doelbewust voor gekozen geen rekening te houden met de ergste vormen van kinderarbeid, noch met het recht op vakbondsvrijheid en op collectieve onderhandelingen, noch met het gelijkbeginsel ten aanzien van vrouwen en andere werknemers die vaak het slachtoffer van discriminatie zijn.

De weigering om in de handelsakkoorden met die grondrechten rekening te houden geeft investeerders de gelegenheid om de wereld af te schuimen op zoek naar regeringen die de internationale en morele verplichtingen om werknemers te beschermen, aan hun laars lappen, en dit onder het voorwendsel van hun gevecht om geen investeringen en contracten te verliezen.

Volgens de WHO is een product dat illegaal en in gevaarlijke omstandigheden gemaakt wordt door kinderen of door werknemers in clandestiene ateliers - waar gewerkt wordt in ploegen die 48 uren aan één stuk doorwerken - identiek hetzelfde als een product dat in wettelijke, veilige en menswaardige omstandigheden vervaardigd wordt.
Deze "neutrale" houding van de WHO vormt dan ook een aanmoediging tot het ondergraven van de internationale arbeidsnormen.

Hoewel het ABVV in principe een op regels gebaseerd multilateraal handelssysteem steunt, is het fel gekant tegen een systeem dat bedoeld is om werknemers, die weinig of geen bescherming hebben, door ondernemingen te laten uitbuiten.

Landen zoals Brazilië, Zuid-Afrika of Jamaica, die globaal gezien de eerbiediging van de internationale arbeidsnormen proberen te garanderen, verliezen buitenlandse investeringen ten gunste van landen die deze normen met voeten treden.

Volgens Guy Ryder, secretaris-generaal van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV), waarvan het ABVV tot de stichtende leden behoort, zou globalisering miljoenen mensen grote voordelen kunnen bieden. Hoewel alle leden van de WHO zich ertoe verbonden hebben de grondrechten van de werknemers te verdedigen, is het schrijnend te moeten vaststellen dat ze hun beloftes niet nakomen. Ze laten immers toe dat het internationale handelssysteem die rechten, in het kader van een door de WHO georganiseerde allesvernietigende concurrentie wedloop, met voeten treedt.

Die moordende wedloop wordt nog versneld door de expansie op wereldvlak van de vrije exportzones waarmee men buitenlandse investeerders wil aantrekken. Hoewel die vrijhandelszones een bron van werkgelegenheid vormen, zijn ze ook bijna altijd het toneel van stelselmatige schendingen van de werknemersrechten. In naam van de economische ontwikkeling worden de werknemers uit alle regio's van de wereld - en vooral de naar schatting 43 miljoen werknemers uit die zones, in hoofdzaak jonge vrouwen - letterlijk opgesloten in fabrieken waar ze gedwongen worden vaak onbetaalde overuren te presteren. Als ze zwanger worden riskeren ze ontslag en ze worden gedwongen amfetamines te slikken om het gedurende eindeloos lange werkuren vol te houden. Bovendien zijn er, volgens het IVVV, in die zones ook ontelbare voorbeelden van repressie tegen vakbondsmilitanten*.

Dit proces wordt nog verergerd door de toetreding van China tot de WHO. Dankzij de afbouw van de quotasystemen volgens de akkoorden van de WHO, slaagt dit land erin de investeerders weg te lokken uit talrijke ontwikkelingslanden, met de trieste reputatie dat elke onafhankelijke vakbond er verboden is en dat iedere poging van de werknemers om iets aan hun situatie te doen onverbiddelijk in de kiem gesmoord wordt.

Het ABVV vraagt dan ook aan de Belgische regeringsdelegatie op de ministeriële conferentie van de WHO te Cancun, aandacht te besteden aan de nefaste gevolgen van de blinde wedloop die georganiseerd wordt ten nadele van de werknemers in de arme en de rijke landen. Een vrijhandelssysteem dat de werknemersrechten met voeten treedt kan de armoede niet wegwerken maar ze alleen nog verergeren.

Met zijn eis voor de eerbiediging van de werknemersrechten door de WHO ondersteunt het ABVV de campagne van de Global Unions voor een globalisering die tot doel heeft de mensen te sensibiliseren en steun bij de publieke opinie te krijgen voor de werknemersbelangen.

Voor meer informatie over het standpunt van de internationale vakbeweging over de ontwikkelingen bij de WHO, kunt u surfen naar http://www.global-unions.org/globalisation

Het ABVV zal ook een delegatie naar Cancun sturen om daar de aandacht te vestigen op de werknemersrechten.

De ABVV-delegatie bestaat uit:

Daniel Van Daele, Federaal Secretaris ABVV - Tel. 0052-998-881-26.23/24 of 25

Carlos Polenus, Vice Voorzitter BBTK - Tel. 0052-998-881-55.00 of 56.00

Jo Vervecken, medewerkster ABVV Studiedienst - Tel. 0052-998-881-44.00

* Cf. het rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie over de vrije exportzones '"L'emploi et la politique sociale dans les zones franches d'exportation" (maart 2003).

Lees ook ons DOSSIER over de WHO-conferentie van Cancun:
http://www.abvv.be/code/nl/fram004.htm