arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO Cancun] Standpunt ACV: "Wereldhandelsorganisatie: Business as usual in Cancun?&q
by ACV (posted by Het Rooje Nest) Friday September 05, 2003 at 02:25 PM

De christelijke vakbond ACV heeft een brochure uit naar aanleiding van de WTO-top in het Mexicaanse Cancun. De vakbondsorganisatie houdt daarin een pleidooi voor een sterkere positie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) als tegengewicht voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Half september vormt de Mexicaanse stad Cancun het decor voor een nieuwe samenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ministers van handel van de 146 WTO-lidstaten zullen er de onderhandelingsronde van Doha, die 2 jaar geleden opgestart werd, nieuw leven proberen in te blazen. Bedoeling van de top is om verdere handelsbarrières te slopen. 21 thema's staan op de agenda, waaronder landbouwsubsidies, markttoegang voor ontwikkelingslanden en een eventueel investeringsakkoord.

De achterliggende bedoeling van de onderhandelingen is echter de verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de WTO. Als het aan de EU ligt, krijgt de organisatie nu ook zeggenschap over (buitenlandse) investeringen, overheidsaanbestedingen en concurrentiewetgeving. De WTO zou bovendien landen die de afspraken niet nakomen, kunnen berechten en veroordelen.

Het ACV is samen met de andersglobaliseringsbeweging gekant tegen deze evolutie. Vrije wereldhandel kan geen doel op zich zijn. Het kan wel een hefboom zijn voor economische en sociale vooruitgang. Dan moet handel echter wel gekoppeld worden aan sociale, ecologische en maatschappelijke beschermingsmaatregelen. En dat aspect laat de WTO volledig links liggen. De organisatie wil vrijhandel opleggen als het enige zaligmakende recept voor economische ontwikkeling.

De andersglobalisten kijken met argusogen naar de geplande WTO-top. De inzet is dan ook bijzonder groot. De WTO moet terug op zijn plaats gezet worden en mag in geen geval nog meer macht en nog meer bevoegdheden krijgen. De werking van de WTO en de regels voor de vrijhandel mogen niet meer voorbijgaan aan sociale normen en aan instellingen zoals de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), waarin ook de sociale partners vertegenwoordigd zijn. De ILO moet een leidende rol krijgen in de uitbouw en de beheersing van de wereldhandel.

------------------

Om haar standpunten rond de WTO-top in Cancun kracht bij te zetten heeft het ACV een brochure uit: "Wereldhandelsorganisatie: Business as usual in Cancun?". In de brochure vind je uitgebreide en overzichtelijke informatie over de verschillende aspecten van de top. Je kan de brochure bestellen door te bellen naar 02/246.34.77


Bron van dit artikel: "Visie", vrijdag 05-09-03