arch/ive/ief (2000 - 2005)

werkgroep economische democratie om Limburgs Sociaal Forum
by theo mewis Wednesday September 03, 2003 at 08:43 PM
theomewis@skynet.be 011/24.25.80

De ATTAC-werkgroep "economische democratie" werkt aan een atelier op het Limburgs Sociaal Forum van 25/10 e.k.

ATTAC - WERKGROEP ECONOMISCHE DEMOCRATIE :

Organiseert een workshop op het Limburgs Sociaal Forum: samen met andersglobalisten, met militanten van ACV en ABVV, met alle geïnteresseerden maken wij een balans op van de tewerkstelling in onze provincie.
Iedereen die wil meewerken aan de voorbereiding hiervan is welkom. Voor informatie kan je terecht bij:


Contactadres: Theo Mewis, theomewis@skynet.be
Manteliusstraat 12, 3500 Hasselt tel/fax: 011/242580

° Sluitingen en afdankingen: komt er een einde aan de reeks sluitingen?

° Verhofstadt belooft 200.000 nieuwe jobs, terwijl de werkloosheid de hoogte in gaat. Het regeerakkoord belooft nieuwe cadeaus voor de bedrijven.

° De wet Renault is geen afdoend antwoord op sluitingen en afdankingen.

° Wat we nodig hebben is een wet die sluitingen verbiedt, zonder dat er vervangende tewerkstelling is . Dit kan gefinancierd worden door een vermogensbelasting.

° Dat is de inhoud van het wetsvoorstel dat de Werkgroep Economische Democratie samen met mensen van ABVV en ACV uitwerkte en dat in het vorige parlement ingediend werd door Vincent Decroly.

° Wij willen dit opnieuw ingediend krijgen in het in mei verkozen parlement.

De Wekgroep Economische Democratie van ATTAC, neemt ook deel aan het Europees Sociaal Forum in november te Parijs. Samen met anderen organiseren wij daar een werkgroep over “sluitingen en afdankingen”.

GEDAAN MET SLUITEN EN AFDANKEN



… was de slagzin van het personeel van het Mechelse electronica bedrijf FCI toen zij vorig jaar vochten tegen de sluiting van hun fabriek.
De Werkgroep Economische Demokratie van ATTAC steunde het personeel van FCI en hun vakbonden. Met het akkoord van de arbeiders namen wij dit ‘logo’over.

“Het is immers niet normaal”dat bedrijven sluiten en afdanken zoals het hen uitkomt.
“Het is niet normaal” dat mensen van vandaag op morgen op straat gezet worden.


Bedrijfssluitingen en afdankingen: een onvolledige balans voor onze provincie.

Philips Hasselt sloot zijn deuren: 1000 mensen op straat. Philips stoot een deel van zijn productie af, een ander deel wordt naar elders verplaatst. Voor diegenen die overgenomen werden door Jabil is de executie uitgesteld tot eind dit jaar. Dan verliest het merendeel onder hen zijn baan.
Ook voor de 185 personeelsleden van United Bicycles te Maasmechelen had het jaarbegin weinig feestelijks toen hun bedrijf op de fles ging. De 80 afdankingen bij Berghaus-Genk zijn nog nauwelijks nieuws: in de kleding en in de textiel mag men al blij zijn als er iets meer ontslagvergoeding betaald wordt dan het wettelijk voorziene.
Banken en verzekeringen zijn mee in de dans: agentschappen sluiten, afvloeiingen, … het personeel weet er van mee te spreken.
Tessenderlo-Chemie herstructureert zijn drie fabrieken in Tessenderlo en Ham. Doel: opdrijven van de winstgevendheid, in voorbereiding van een overname op de beurs. Arbeiders en bedienden betalen de prijs: 228 banen verdwijnen, voor diegenen die blijven wordt het werk zwaarder en moeilijker. De stakingen bij het afsluiten van de CAO getuigen ervan dat de arbeiders genoeg hebben van het verlies van arbeidsposten en de toenemende uitbesteding van werk.
Linpac Overpelt, een vestiging van een Britse multinational die toelevert aan de automobiel, reorganiseert zijn productie en sluit de fabriek te Overpelt. 235 arbeiders en bedienden krijgen de bons.
De verplaatsing van de assemblage van Ford Transit-bestelwagens uit Genk naar Turkije en de invoering van het nieuwe model personenwagen in Genk zullen in de toeleveringsbedrijven van Ford gevolgen hebben.
Recent ging het Truiense bedrijf Champagne op de knieën: niet iedereen verloor zijn baan, maar voor tientallen arbeiders en bedienden wordt het zoeken naar een andere job Enkele maanden eerder verloren 160 mensen hun baan bij het Houthalense bouwbedrijf Claes.

Onze opsomming is niet volledig. En naast de sluitingen of collectieve afdankingen verloren honderden anderen hun baan in bedrijfjes die de krantenkoppen niet halen. Maar waar het ontslag even hard, zoniet harder, aankomt.

Een wet die sluitingen en afdankingen aan banden legt !

Sluitingen en afdankingen zijn geen natuurwet waar we ons moeten bij neerleggen. De bestaande regeling (wet Renault , aangenomen na de sluiting van Renault Vilvoorde) is onvoldoende: zij geeft slechts beperkte informatierechten aan personeel en vakbonden en stelt een formele overlegronde in met de Ondernemingsraad en met de vakbonden.

De Werkgroep Economische Democratie van ATTAC wil dat er wettelijk ingegrepen wordt om sluitingen tegen te houden. De Werkgroep werkte samen met vakbondsmensen aan een wetsvoorstel om sluitingen aan banden te leggen. In het vorig parlement legde Vincent Decroly (ex-ECOLO kamerlid die als onafhankelijke zetelde) een wetsvoorstel neer. Collectieve afdanking wordt daarin onmogelijk gemaakt tenzij er vervangende tewerkstelling is; de financiering hiervan gebeurt met de opbrengst van een belasting op grote vermogens die ingevoerd wordt.
Vincent Decroly interpelleerde op 26 maart 2003 toenmalig minister van Arbeid Onckelinx in het parlement en legde zijn wetsvoorstel neer (lees beknopt verslag gepubliceerd op het ATTAC-forum “economische democratie” http://forum.vl.attac.be onder de titel “Onckelinx-Decroly in de Kamer”).


Wij spannen ons nu in om dit voorstel in de op 18 mei verkozen kamer terug in te dienen.

Bedrijfssluitingen: schering en inslag.

FCI was maar één van de bedrijven uit de sector van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën. Alcatel, Siemens, KPN-Qwest, … allen kwamen ze in het nieuws met massale afdankingen.
Philips, Tessenderlo-Chemie, Alcatel, Sabena, Cockerill-Sambre, Elektrabel, Sabca, Linpac, … zijn evenveel namen van bedrijven die sloten of zwaar afdanken. En dan zwijgen we over de duizenden mensen die hun job verloren in de talloze kleinere gesloten bedrijven.

De redenen zijn uiteenlopend: de sector van de nieuwe informatica en communicatie technologieën ging niet alleen door de knieën door de economische inzinking. De prijs werd ook betaald voor de waanzinnige overname politiek van de jaren ’90 die tot torenhoge schulden leidde. Alcatel schrapte tienduizenden jobs om zijn schulden weg te werken.

Delokalisatie (verplaatsen van productie naar lage loonlanden) is slechts voor een klein deel van het banenverlies verantwoordelijk. In vele gevallen zijn het de beslissingen van internationale groepen die schuld treffen. Philips trekt zich terug uit de consumenten electronica en verplaatst de overblijvende productie van electronische onderdelen naar Azië; Philips is aan het investeren in de sector van medische uitrusting, … en verandert mogelijk volgend jaar opnieuw het geweer van schouder.

Verhofstadt belooft 200.000 bijkomende jobs.

Op het ogenblik dat de werkloosheid terug de hoogte in gaat pakt Verhofstadt uit met zijn belofte . En met recepten die al eerder toegepast werden en bewezen hebben niet tot meer werk te leiden.
Een nieuwe vermindering van de sociale zekerheidsbijdragen zal de bedrijfsleiders plezieren maar het zal niet meer jobs meebrengen. En het creëren van nog meer tweede- en derde rangsstatuten (tijdelijke en interim contracten, flexibele uurroosters, …) zal geen volwaardige tewerkstelling opleveren. De slechte jobs komen in de plaats van bestaande banen.

Hoe zit het met de tewerkstelling ?

Op het Limburgs Sociaal Forum organiseert de Werkgroep Economische Democratie een workshop. Samen met mensen van de vakbonden, met arbeiders en bedienden uit bedrijven die met afdankingen te maken, met mensen die geïnteresseerd zijn om de samenleving mogelijkheden te geven om het bedrijfsleven te controleren, …kortom met mensen die weigeren de beslissingen van multinationals en andere bedrijven te ondergaan, onderzoeken we de toestand van de tewerkstelling in onze streek.

We gaan na welke mogelijkheden we hebben om het wetsvoorstel Decroly terug ingediend te krijgen in de kamer.



20 augustus 2003