arch/ive/ief (2000 - 2005)

[NL] hindernissenloop met PleinOPENair
by Nova Wednesday September 03, 2003 at 12:39 PM

Tegen alle verwachtingen in verbiedt Burgemeester Willy Decourty PleinOPENair in de Europawijk in Elsene! Het slotweekend van dit gratis festival gaat niettemin door zoals voorzien op 5 en 6 september, in dezelfde wijk, maar op het grondgebied van de stad Brussel…

PleinOPENair houdt sinds midden augustus elke vrijdag en zaterdag halte aan een andere plek in Brussel, met op het programma concerten, animaties en films in open lucht, die een verrassende kijk bieden op desbetreffende plek. Het is alreeds het zesde opeenvolgende jaar dat Cinema Nova en City Mine(d) dit rondreizende festival met flinke dosis stadsengagement organiseren.

PleinOPENair biedt een kritisch-ludieke kijk op openbare ruimte en de ontwikkelingen hier rond. Dit jaar sluiten groepen zoals Di-sturb, Brussel behoort Ons Toe en Les Pantalons, die elk op hun manier zich positioneren in de openbare ruimte, zich aan bij PleinOPENair.

Na meer dan geslaagde haltes in het Rijksadministratief Centrum (Brussel), ’t Moeraske (Evere) en de Zuidwijk (Sint-Gillis), zou het laatste weekend plaatsvinden in de Europawijk. Het is stilaan traditie voor PleinOPENair om te eindigen in de deze wijk: reeds verscheidene jaren verliep dit evenement vlekkeloos, dankzij een vlotte samenwerking met plaatselijke organisaties.

Dit zal dus niet het geval zijn voor deze editie, althans niet op het grondgebied van de gemeente Elsene... Een korte historiek van de feiten!

Op 25 augustus beslist het college van Burgemeester en Schepenen geen toestemming te geven voor de twee terreinen, gesitueerd aan de Godecharlestraat waarvoor er een aanvraag werd ingediend. Daarentegen was er een positief advies van de dienst Stedenbouw voor een derde optie: een grasveld aan de Waversesteenweg, waarvoor de privé-eigenaar zijn toestemming gegeven had. Tijdens diezelfde zitting keurde het college een subsidie goed voor het laatste weekend pleinOPENair, een besluit dat overigens reeds werd gepubliceerd in het info-blad van de gemeente Elsene.

Op 27 augustus krijgen de organisatoren tot hun grote verbazing een fax van Mijnheer Decourty waarin hij meedeelt dat na vruchteloos op zoek te zijn gegaan in de Europawijk naar een geschikt terrein voor PleinOPENair, hij zich genoodzaakt ziet het evenement niet toe te laten in Elsene! Een vage mededeling, niet eens gestoeld op het advies van de politie. Enkele uren later is er dan toch het advies van de politie, negatief weliswaar, maar per vergissing gebaseerd op een ander terrein dan het beoogde.

’s Anderendaags is er een nieuw onderhoud met de politie ter plaatse, dit keer op de juiste plek aan de Waversesteenweg. Volgens de bevoegde agent zou het advies positief zijn, daar hij geen problemen ziet, noch in termen van veiligheid, noch met het verkeer.

Het was dan ook tot onze grote verbazing dat er opnieuw een negatief advies op het bureau van de Burgemeester belandde, en niet eens opgesteld door de agent die ter plaatse was gaan kijken met één van de organisatoren!

Op dinsdag 2 september, laat de Burgemeester weten dat PleinOPENair niet welkom is in de Europawijk, omdat de omgeving “trop urbain” is, te stedelijk dus, wat niet in dovemansoren valt bij PleinOPENair... Hij stelt voor de oplossing te zoeken in de omgeving van... de ULB!


Goede wil valt er dus niet te bespeuren. We kunnen ons de vraag naar het waarom stellen.... Ligt de politieke of immobiliëncontext in deze wijk te gevoelig? Of is de Burgemeester echt bezorgd om de rust van zijn medeburgers in deze veelgeplaagde wijk vol bulldozers en kranen? Vindt hij echt dat aan de kakofonie van de naastgelegen bouwwerven best niet de klank van muziek, enkele honderden plooistoelen en een film in open lucht bij kan?

Maar... PleinOPENair laat het hier niet bij. Gepakt en gezakt gaan we op zoek naar een andere locatie, in open lucht en bij voorkeur in de Europawijk. Onderhandelingen met de Stad Brussel (die het evenement overigens steunt) leidden al zeer snel tot een oplossing: aan de andere kant van de Europawijk bevindt zich het “Parc Anonyme”, het Anonieme Parkje, aan de voet van de Berlaymont, laatste halte van PleinOPENair.

Momenteel hangt er nog een grijze lucht boven Brussel, maar naar’t schijnt is er mooi nazomer weer in zicht...


--------------------------------------------------------------------------------


PLEINOPENAIR DIT WEEK-END:

vrijdag 5/9

20:00
# Concert: Fantazio & Les Chevals (Parijs), crooner-techno of hypno-rock?

21:30
# La dernière (s)cène: première van de nieuwe kortfilm van Boris Lehman, opgenomen in de Godecharlestraat.
# Geluidskortfilm door Brussel Behoort Ons Toe over de Europawijk

# Blue in the Face: langspeelfilm van Wayne Wang & Paul Auster (USA) over het wijkleven in Brooklyn, met Harvey Keitel, Jim Jarmusch, Lou Reed, enz.

zaterdag 6/9

20:00
# Concert: Pitcho (Brussel), hip-hop uit District 1030 Schaarbeek.

21:30
# Neighbours: animatie kortfilm van Norman Mac Laren (Canada).
# Geluidskortfilm door Brussel Behoort Ons Toe over de Europawijk

# Themroc: zeldzame en mythische film van Claude Faraldo (Frankrijk) met Michel Piccoli, Patrick Dewaere, Miou-Miou, enz.

Het Anonieme Parkje is toegankelijk via de Wetstraat, Jozef II-straat, Willem De Zwijgerstraat en Etterbeeksesteenweg.

Metro: Maalbeek of Shuman.

Bus: 22, 54, 59

Gratis inkom!

Meer info op 02 779 59 00

Website: http://www.nova-cinema.com of http://www.citymined.org