arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO Cancun] Tidal Wave-conferentie van start
by Stijn Oosterlynck (posted by Het Rooje Nest) Wednesday September 03, 2003 at 11:32 AM

(bericht vanop Indymedia Nederland van dinsdag 2 september) De Alternatieve Media-Tech Convergentie, Tidal Wave Cancun, ging gisteren van start.


Op de eerste dag van de Convergentie waren bijna 100 media-activisten aanwezig. Onder hen ook Europese deelnemers, onder andere uit Groot-Brittannië en Slovenië.
Media-activisten van over heel de wereld bereidden zich er voor op een informatie-oorlog tegen de WTO.

De bedoeling is onder elkaar te netwerken en middelen en vaardigheden te delen. Er worden workshops voorzien voor sociale bewegingen die geïnteresseerd zijn om hun communicatiestrategieën te ontwikkelen en verfijnen. De deelnemers zullen ook de alternatieve media-ruimte opzetten die tijdens de WTO-protesten intensief gebruikt zal worden.

Inhoudelijk wordt er ook gewerkt rond bewustmaking over de dreigende liberalisering van de cultuur- en audiovisuele sector in het kader van de GATS. Men vreest dat de ‘culturele uitzonderingsregel’ die deze sectoren momenteel nog uit de handen van de WTO houdt wel eens aangevallen zou kunnen worden in Cancun.

In dit verband denken enkele mensen die bezig zijn met alternatieve radio na over een ‘Reclaim the Spectrum’. Bedoeling is alle alternatieve en gemeenschapsradio’s op te roepen om naar het strand te komen en de WTO-top te overstelpen met radio-uitzendingen. Dit initiatief kan dan met recht het ‘Cancun Tidal Wave Initiative’ genoemd worden.

Tenslotte zal er ook gediscuteerd worden over de komende Wereld Top over de Informatiesamenleving (WSIS) die in december in Geneve gehouden zal worden en welke alternatieven de beweging op poten zou kunnen zetten.

Dit artikel is gebaseerd op volgende artikels:

Cancun Alternative Media-Tech Convergence
http://espora.org/cancun03/index.pl?

Cancun Is Abuzz
http://cancun.mediosindependientes.org/newswire/display/90/index.php

E-Mail: stijn_oost@yahoo.com
Website: http://www.pingpong.piexie.net/