arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO Cancun] Uw belastinggeld goed besteed bij de boer?
by koen Monday September 01, 2003 at 10:07 PM
koen@jnm.be

Op vrijdag 5 september organiseren JNM en Wervel een debat over het Europese en mondiale landbouwbeleid naar aanleiding van de WTO-top in Cancun. Hier volgt een discussie-tekst over dit heikele thema en een uitnodiging voor het debat. Wees welkom!

Varkenspest, dioxinecrisis, BSE, vlees met PCB’s, mond- en klauwzeer, aviaire influenza. Niemand twijfelt er nog aan, er loopt iets mis met onze productiewijze. Wie is daarvoor verantwoordelijk? En wie betaalt de miljarden schade?

50 miljoen ton geïmporteerde dierenvoeders (waarvan 29 miljoen ton soja) worden verbruikt door een steeds verder geïndustrialiseerde veestapel met een overschot aan dierlijke producten, graangewassen en drijfmest tot gevolg. Vervolgens worden deze voedseloverschotten uitgevoerd onder de kostprijs, hetgeen de belastingbetaler handenvol geld kost. Wie profiteert van die intensieve productie en voor wie is die export zo belangrijk? De gewone boer, de belastingbetaler, de boeren uit het Zuiden of de agro-industrie?

42 miljard euro, of bijna de helft van de Europese begroting, wordt besteed aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Maar hoeveel komt daarvan bij de boer terecht?
10 jaar geleden al koos de EU ervoor te werken met rechtstreekse betalingen (m.a.w. subsidiëring van de producent i.p.v. het product) in combinatie met lage landbouwprijzen. De huidige landbouwhervormingen gaan nog een stap verder in deze richting. De concurrentiepositie van de landbouw van de EU werd versterkt door de Europese landbouwprijzen terug te verlagen en dit te koppelen aan rechtstreekse inkomenssteun voor onze boeren. Bijgevolg wordt nog een groter deel van het inkomen van de boer gedragen door de belastingbetaler. Maar hoe lang zal die dit nog pikken, met 40 % van de fondsen voor 4% van de bedrijven? En hoeveel landbouwbedrijven moeten er eerst nog verdwijnen?

Directe inkomenssteun of het oude subsidiesysteem, in feite verandert er niets. Evenals zijn kleinschalige collega hier, moet de boer in het zuiden met zijn schamele inkomsten nog steeds concurreren tegen de grote boeren en exporteurs, gespijsd door de staatskas van machtige regio’s als Europa ... of gebaseerd op sociale uitbuiting zoals in de plantages van Brazilië, Argentinië, Kenya.... Ondertussen denkt Europa met zijn hervormingshuiswerk in orde te zijn voor de komende onderhandelingen in Cancun, om andere landen onder druk te kunnen zetten. Of hoe de boer nogmaals wordt uitgespeeld tegenover de internationale handelsbelangen!


Over dit thema organiseren JNM (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming) en Wervel (Werkgroep voor een Rechtvaardig en Verantwoorde Landbouw), i.s.m. Velt, BBL en Boerenbond een debat met:

Bart Martens - BBL
Ignace Coussement - Boerenbond
Chris Claes - Vredeseilanden
Dirk Sterckx (onder voorbehoud) - Europarlementslid voor de VLD

Moderator: Alma Dewalssche - MO*Magazine

De toegang is gratis. We verwachten u om 20u in ZAAL NIEUWLAND te Herentals, aan de parking van het Spaans Hof, vlak aan het ziekenhuis. Een wegbeschrijving vindt u op http://www.jnm.be/bijlage/wegbeschrijving-nieuwland.doc.

Meer info over debat van komende vrijdag 5 september: zie http://www.jnm.be