arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aquafin beschuldigt kritische burgers van slecht waterbeleid?
by Denderaktiekomitee Thursday August 28, 2003 at 01:13 PM
Uilekot@skynet.be 053/62-64-36 Groenlaan 39 9550 Herzele

Het Denderaktiekomitee (DAK) kreeg een krop in de keel toen daarnet een persbericht van Aquafin verscheen waarin te lezen viel dat ‘milieueffectenrapporten, bijkomende studies, ruimtelijke bestemmingswijzingen en individueel verzet tegen de komst van rioolwaterzuiveringsinstallaties maken dat op vele plaatsen het afvalwater nog langer ongezuiverd naar de waterlopen stroomt’ en dat ‘Aquafin waarschuwt dat de termijn van de Europese richtlijn op die wijze niet kan gehaald worden en dat de reeds gedane investeringen niet optimaal renderen.’

Het laatste jaar heeft Aquafin zowat alles en iedereen de schuld gegeven van een tanende waterkwaliteit die ook na miljardeninvesteringen matig tot slecht blijft over de hele lijn: het weer, de vorige regeringen, de VMM, de erfenis van een gemengd rioleringsnet, de gemeenten die niet genoeg afvalwater zouden aanvoeren,.. Vandaag is het dus blijkbaar de beurt aan al wie het aandurft om niet zonder meer akkoord te gaan met hun nog steeds centralistische visie op rioleren. Niet het falende beleid (ook te lezen op de VMM website bij ‘evaluatie bestaande zuiveringsinfrastructuur’ op http://www2.vmm.be/servlet/be.coi.gw.servlet.MainServlet/standard?toDo=open&id=1938&&), maar de burger en het milieubeleid is deze keer de zondebok.

Aquafin vraagt tegen 2015 7,44 miljard euro voor bovengemeentelijke investeringen en 11,8 miljard euro voor de gemeenten. Samen is dit 19,24 miljard euro, of omgerekend 3000 euro per Vlaming (bron: jaarverslag Aquafin 2002, pagina’s 10 en 11). Een gigantisch kostenplaatje. Studies hebben bewezen dat kleinschalige zuivering in het buitengebied véél goedkoper zijn dan de gangbare plannen. Uit studies naar een alternatieve waterzuivering voor Sint-Antelinks, Merchtem, Opwijk, Geel en Kortenberg blijkt steeds hetzelfde: afkoppeling, collectering en zuivering van afvalwater via kleinschalige weg kan worden gedaan met een totale kostprijs van 1750 euro. Dit bedrag bevat, in scherpe tegenstelling met de Aquafin plannen die in feite voornamelijk het transport van afvalwater inhouden, een garantie op proper water, een oplossing voor de wateroverlast, en waterzuivering voor iédereen (bron: actualisering studie afvalwaterzuivering Sint-Antelinks, ecobooks, 2003).

Er zijn nog 2,4 miljoen Vlamingen te rioleren. Een kostprijs van 19,24 miljard euro geeft 8000 euro per te rioleren Vlaming! In vergelijking met de 1750 euro per te rioleren Vlaming voor kleinschalige zuivering vraagt AQUAFIN DUS VIER KEER MEER DAN HOEFT, en dat ZONDER GARANTIES op proper water! Of zoals de VMM het in 2002 stelde: sinds 2000 is de waterkwaliteit stabiel gebleven terwijl het debiet in de riolen sterk is toegenomen…

Reden genoeg dus om niet zomaar akkoord te gaan met de Aquafin plannen. Nu het gemeentelijk budget nog met 9,2 miljoen euro is verminderd door de regering (zie ook: ‘Vlaamse regering bespaart 9,2 miljoen euro op Gemeentefonds’, De Morgen 19-08-03) is het financiële aspect een nog belangrijker argument om op zijn minst de alternatieven te onderzoeken - die nota bene in het buitenland al lang gangbaar zijn. Hoeveel keer gaat deze 9,2 miljoen euro in het bedrag dat Aquafin vraagt? Kan dit zomaar in een periode van bezuinigingen???

In feite draait dit alles rond een gevecht om investeringen en dus winst, niet om de kwaliteit van het water. De waterkwaliteit is met milieueffectenrapporten, studies en hier en daar verzet wel gediend. Een kritische burger kan je beter belonen dan bestraffen.

Meer informatie: Maarten Van Hove, DAK, 053/62-64-36 en 0486/22-40-53