arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontwapening kernmachten oplossing crisis Noord-Korea.
by Voor Moeder Aarde Wednesday August 27, 2003 at 01:35 PM
Pol@motherearth.org 0495-280259 Maria-Hendrikaplein 5-6

PERSBERICHT Ontwapening kernmachten oplossing crisis Noord-Korea.

Ontwapening kernmachten oplossing crisis Noord-Korea.

Brussel, Hiroshima, New York, Seoel, Sydney - 27 augustus, 2003 – Abolition 2000, een coalitie van meer dan 2000 NGO's verstuurde een open brief naar de leiders van de zes landen die vandaag bijeenkomen in Peking voor een oplossing van de nucleaire crisis rond Noord-Korea. In hun brief, gericht aan de leiders van de V.S., Rusland, Japan, Noord-Korea, Zuid-Korea en China, vragen de organisaties om af te zien van een militaire oplossing. Abolition 2000, het wereldwijde netwerk voor de afschaffing van kernwapens, stelt dat een duurzame oplossing er pas zal komen wanneer de kernmachten zelf werk maken van een wereldwijd verbod op kernwapens zoals in 1968 overeengekomen in Artikel VI van het non-proliferatieverdrag (NPT).

De open brief vraagt de V.S. te stoppen met dreigen met een militaire actie tegen Noord-Korea en moedigt de betrokken landen aan om tot een diplomatieke oplossing te komen “die de stabiliteit in de regio vergroot voor alle partijen (…), en dat bijdraagt tot het verdwijnen van de spanning op het Koreaanse schiereiland”. In de brief staat ook dat dreiging van het gebruik van geweld tegen Noord-Korea, er alleen maar zal toe leiden dat Noord-Korea “zijn arsenaal zal behouden en uitbouwen, en misschien ook wel de kans op het gebruik van die wapens zal verhogen.”

Volgens Abolition 2000 moeten de kernmachten zelf het goede voorbeeld geven en zich houden aan hun eigen ontwapeningsverplichtingen afgesloten onder Artikel VI of het Nucleaire Non-proliferatie Verdrag (NPT). De V.S. plannen om zijn nucleair arsenaal te moderniseren is een regelrechte uitnodiging voor Noord-Korea en andere landen om hun nucleaire arsenalen uit te bouwen. Het is essentieel, staat in de brief, “dat niet alleen de DPRK [Democratic Peoples Republic van Korea] opnieuw toetreedt tot het NPT, maar ook dat de VS en de andere kernmachten hun NPT-verplichtingen nakomen door de volledige ontmanteling van hun kernarsenaal.”

De open brief http://www.abolition2000.org/news/2003-08-11_peaceful_nk.html

is ondertekend door 433 organisaties en individuen uit de Afrika, Australië, Bangladesh, België (Voor Moeder Aarde), Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Latijns-Amerika, Libanon, Maleisië, Nepal, Oost-Europa, Scandinavië, Spanje, Verenigd Koninkrijk,…, waaronder de burgemeester van Hiroshima en de burgemeesters voor vrede (Japan), the International Network of Scientists and Engineers Against Proliferation-INESAP (U.S.), World Disarmament Campaign (U.K.), United for Peace and Justice (U.S.), Public Citizen (U.S.), Abolition 2000 (U.S.), Canadian Peace Alliance (Canada), Center for Russian Environmental Policy (Rusland), Indian Institute for Peace, Disarmament, and Environment (India), en nog vele andere. De open brief is een initiatief van John Hallam, Friends of the Earth Australia.

Perscontacten:

Leden van Abolition 2000 Global Council

Australië, John Hallam +61-2-9567-7533 (Australia) nonukes@foesyd.org.au.

België: Pol D’Huyvetter, Voor Moeder Aarde vzw, 0495-280259 pol@motherearth.org

USA, Laura Giannatempo +1-212. 726.9161 lgiannatempo@earthlink.net