Welke gezondheidszorg voor Palestijnen in Libanon, by jan Monday August 25, 2003 at 09:20 PM |
jan@steun.be |
Joke begint vandaag aan een vrijwillige stage in de Polykliniek van Ein-El-Haloua in Saida, Libanon na vier weken stage in het Al-Rassoul-Al-Azaam ziekenhuis in Beiroet. Zij maakt een voorbeschouwing over de de gezondheidszorg aan Palestijnse vluchtelingen in Libanon.
Gezondheidszorg voor Palestijnen in Libanon
Vanmiddag (25 augustus 2003) vertrek ik naar Saida om in de medische hulppost van Ein-el-Haloua te helpen en te leren, maar ik denk dat ik de komende dagen nog wat zal moeten pendelen omdat ik nog wat zaken te regelen heb. Maar zo ver is het niet (zie plan http://www.steun.be/beiroet/menu/plan/plan-religieus.htm ), een halfuurtje rijden en het kost ongeveer 1euro.
Gisteren al even naar Ein-El-Haloua geweest, met Walid, en na de gebruikelijke bezoekjes aan een paar families, met thee en koffie en koekjes, en eten een afspraak met een man die deel uitmaakt van een comité, dat zich opstelt als "woordvoerder"van het kamp, bestaande uit "afgevaardigden" van alle fracties met enkele onafhankelijken, waaronder hijzelf. Nu zeer democratisch wordt dit comité niet samengesteld, aangezien ze zichzelf hebben aangeduid en verkiezingen onbestaande zijn, en er eigenlijk 2 comités bestaan: 1 van de PLO en 1 van de oppositie...Zie je de complexiteit al een beetje, want elke organisatie is vertegenwoordigd in elk comité, aangezien na Oslo zowat elke fractie opgesplitst is voor of tegen Arafat, maar iedereen toch dezelfde naam behouden heeft. Dus om het simpel te houden zeg ik gewoon PLO en de oppositie. Deze man noemt zich dus onafhankelijk en hij schuwt inderdaad niet echt kritiek, wat altijd interessant is natuurlijk. Maar ik was vooral geïnteresseerd in de gezondheidssituatie van de Palestijnen...
Nu ben ik daar toch nog maar eens met mijn neus op de feiten geduwd. Ik wist ondertussen al dat Palestijnen geen recht hebben op werk of een eigen huis, maar ze hebben evenmin recht op verzorging in ziekenhuizen of gewoon op consultaties!! De Libanese regering heeft van in het begin (dus 1948) heel de verantwoordelijkheid op UNRWA (het Relief and Works Agency van de Verenigde Naties ) geschoven en ze hebben dus op geen enkel ogenblik de mogelijkheid gegeven aan de Palestijnen op een degelijke verzorging. Voor de Libanezen is het zo dat ze voor bepaalde ingrepen en handelingen worden terugbetaald, maar dus niet voor de Palestijnen.. die wel in theorie naar een privé-hospitaal kunnen, maar enkel als ze de volle pot betalen...!!!
UNRWA heeft wel een gezondheidsnet uitgebouwd, maar dat natuurlijk compleet ontoereikend is voor al de Palestijnse vluchtelingenkampen, net zoals het onderwijsnet ontoereikend is...
Concreet vind je in de kampen quasi geen hospitalen waar mensen opgenomen kunnen worden, wel poliklinieken voor consultaties, maar bv voor Ein-El-Halouakamp werken 5 artsen van UNRWA... voor 80.000 denk ik (overzicht van de vluchtelingen in Libanon: http://www.palestina.be/inhoud/vluchtelingen/lebanon.htm ), reken zelf maar uit, in praktijk zien die gemiddeld 100 patiënten per dag, de kwaliteit van de geneeskunde is dus nihil. Indien iemand toch moet opgenomen worden voor bv een operatie, kan dat in theorie, want UNRWA heeft contracten met een aantal privé-ziekenhuizen in Libanon maar UNRWA heeft maar een beperkt budget, en eenmaal het budget op, moet de patiënt het saldo zelf betalen, gevolg... de mensen moeten de ingreep uitstellen om het nodige geld te verzamelen. Dus zeer kostelijke ingrepen zoals openhartoperaties, niertransplantaties zijn bijna onmogelijk.
Vóór Oslo( dus voor Arafat de Palestijnse vluchtelingen als een blok heeft laten vallen, zo wordt hier gezegd) hadden bepaalde fracties zoals PFLP hun eigen kleine ziekenhuizen, met gratis zorgverlening, met sponsoring van bepaalde groepen of landen, maar ondertussen is de geldkraan dichtgedraaid, en dus ook de klinieken. Het ziekenhuisje waar ik ga werken was oorspronkelijk van de PFLP, maar ondertussen ontvangen ze geen geld meer, met als gevolg dat patiënten wel een bijdrage moeten leveren, hetgeen nog altijd "gematigd" is, maar voor de Palestijnse vluchtelingen blijft het een fortuin dat ze moeten betalen.
Dus toen ik dit allemaal hoorde zakte ik wel even door de grond van schaamte...maar ja ik was blij dat ik eindelijk een beetje zicht gekregen heb op de situatie. Ik zal hopelijk meer kunnen schrijven eenmaal ik daar begonnen ben, momenteel weet ik zelfs nog niet waar ik ga slapen... maar dat regelt zich wel... heb al zo wat van 7 families een aanbod gekregen... we zien wel...
Groetjes, Joke