arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale petitie voor demokratie en transparantie binnen de WTO
by WTO . ZIP bulletin Monday August 25, 2003 at 09:48 AM
[posted by lize]

Een aantal toonaangevende organisaties die zich kritisch bezighouden met de Wereldhandelsproblematiek, heeft een doorwrochte petitie gelanceerd waarin gevraagd wordt om de komende WTO-conferentie in Cancún demokratischer te laten verlopen.

De tekst van de petitie is te vinden op de website van focusweb

De petitie gaat vergezeld van een uitgebreide analyse van de demokratische tekortkomingen van de WTO-processen. Deze analyse is in de vorm van een memorandum van 16 pagina’s naar de WTO-leiders gestuurd en is te vinden op de website van Third World Network

De bedoeling van de petitie is dat deze door zoveel mogelijk organisaties ondertekend wordt, en dat in elk land de minister van Handel er mee geconfronteerd wordt. Volgens een uitleg die de petitie vergezelt, "is er gerede aanleiding om elke uitkomst van de WTO als illegitiem en onrechtvaardig te beschouwen op grond van het feit dat de onderhandelingen niet op een democratische, transparante en verantwoordelijke manier plaatsvinden."

De opstellers van het memorandum en de petitie signaleren zes fundamentele problemen op het gebied van transparantie binnen het WTO-proces:

1) De manier waarop conceptbesluiten opgesteld worden, die in toenemende mate falen in het beschrijven van de verschillende stellingnames van de WTO-leden.
2) Het feit dat de WTO steeds meer onder invloed komt van de voorzitters, in plaats van de leden. Allerlei belangrijke conceptteksten worden in toenemende mate door voorzitters opgesteld. In combinatie met niet vastgelegde consultatieprocessen, zou dit leiden tot teksten die stelselmatig in het voordeel van de regeringen van de rijke landen uitvallen.
3) De ondoorzichtige manier waarop voorzitters en groepen "vrienden van de voorzitter" binnen de WTO en bij Ministeriële conferenties gekozen worden en de manier waarop de agenda bepaald wordt.
4) Het toenemende gebruik van informele ontmoetingen die niet vastgelegd worden, vooral in de aanloop naar de Ministeriële conferentie. De meeste landen die lid zijn van de WTO kunnen hier niet aan deelnemen en worden niet eens uitgenodigd.
5) Het feit dat de exclusieve "Green Room" vergaderingen stiekem geinstitutionaliseerd zijn in de vorm van de zogenaamde mini-minsterials. Deze vergaderingen zijn geen officieel onderdeel van de WTO-structuur en zouden in strijd zijn met het multilaterale proces dat de WTO pretendeert te behartigen.
6) Het feit dat het secretariaat van de WTO geen neutrale positie inneemt bij thema’s waarover verschillende WTO-leden van mening verschillen. Zo hebben hoge WTO-functionarissen campagne gevoerd voor uitbreiding van de WTO met nieuwe onderwerpen terwijl veel ontwikkelingslanden daar tegen zijn. Ook zijn dergelijke functionarissen betrokken geweest bij het organiseren van ondemokratische "Green Room" bijeenkomsten.

In de begeleidende tekst wordt alvast afgerekend met de bekende tegenwerping die de machthebbers binnen de WTO altijd maken als er kritiek geuit wordt over het gebrek aan democratie. Met 146 landen die lid zijn, zou het onmogelijk zijn om voortdurend met alle leden rekening te houden. Dat is volgens de opstellers onzin, want in veel landen worden beslissingen genomen met parlementen, senaten en congressen die veel meer leden tellen.

In een apart hoofdstuk met de titel "The Cancun Democracy Challenge" worden twaalf praktische aanbevelingen gedaan om de meest ernstige tekortkomingen op het gebied van transparantie en democratie op te heffen.

uit : WTO . ZIP bulletin NUMMER 24