arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerps filmhuis programmeert dwarse spaghettiwestern.
by dolle hondenvriend Wednesday August 20, 2003 at 10:46 AM

El Topo is zeker geen toegankelijke film, maar zijn indrukwekkende fotografie, enigmatisch verhaal en hypnotiserende soundtrack, verhieven hem tot cultstatus, vanavond in filmhuis Kontra.

El Topo (20 augustus 2003)
Alejandro Jodorowsky, 1970

El Topo, een ‘gunslinger dressed in black’ reist samen met zijn zevenjarige zoon (gespeeld door Alejandro Jodorowsky en zijn real-life zoon Brontis) door een onbekende woestijn.
Op hun weg ontmoeten ze Mara. Een cruciale ontmoeting zal blijken want zij overtuigt El Topo ervan zijn zoon achter te laten en een duel aan te gaan met de vier meesters van de woestijn.
Stripscenarist, mimespeler en filmregisseur Alejandro Jodorowsky’s tweede langspeelfilm El Topo kan misschien het beste omschreven worden als een kruising tussen de films van Sergio Leone, Todd Browning en Luis Buñel. Bloederige afrekeningen worden afgewisseld met van religieuze symboliek doordrenkte beelden; gestoorde erotiek afgewisseld met een vendetta van verworpenen der aarde op een hypocriete bourgeoisie.
El Topo is zeker geen toegankelijke film, maar zijn indrukwekkende fotografie, enigmatisch verhaal en hypnotiserende soundtrack - William Friedkin was zo onder de indruk van de sound effects dat hij Gonzalo Gavira vroeg dit ook voor “The Exorcist” te doen - verhieven hem tot cultstatus.
Ondertussen, meer dan dertig jaar later, is meer dan ooit sprake van een vervolg op El Topo.
Sons of El Topo zal deze heten, met een hoofdrol voor Marilyn Manson.
Decennialang alleen verkrijgbaar in de vorm van een Japans ondertitelde, aftandse VHS-copie, nu in KONTRA.

voor meer info:
http://www.notcoming.com/reviews/eltopo.html
http://www.deadrabbit.org/movievault/eltopo.htm
http://www.hotweird.com/jodorowsky/topo.html
http://www.subcin.com/bookfilm01.html