arch/ive/ief (2000 - 2005)

Terug uit Bagdad en aan tafel met Ben
by intal Tuesday August 19, 2003 at 02:53 PM
peter.darin@intal.be

Dr. Geert Van Moorter van Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw, lidorganisatie van intal, zat gisteren tot beider tevredenheid met Ben Crabé aan tafel. Geert kreeg landelijke bekendheid toen hij samen met 3 andere collega's onder Amerikaanse bommen in Bagdad bewijzen verzamelde van Amerikaanse oorlogsmisdaden. De onder zijn impuls ingediende klacht tegen generaal Franks wegens oorlogsmisdaden zorgde ervoor dat de Belgische regering, onder zware druk van het Witte Huis, dan maar de hele genocidewet in de vuilbak kieperde.

Terug uit Bagdad en ...
geert.jpg, image/jpeg, 400x300

Dr. Geert Van Moorter van Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw, lidorganisatie van intal zat gisteren tot beider tevredenheid met Ben Crabé aan tafel. Geert kreeg landelijke bekendheid toen hij samen met 3 andere collega's onder Amerikaanse bommen in Bagdad bewijzen verzamelde van Amerikaanse oorlogsmisdaden. De onder zijn impuls ingediende klacht tegen generaal Franks wegens oorlogsmisdaden zorgde ervoor dat de Belgische regering, onder zware druk van het Witte Huis, dan maar de hele genocidewet in de vuilbak kieperde.

In het populaire TV1-programma aan tafel kreeg Geert enkele minuten om uit te leggen dat er na enkele maanden van VS-bezetting in Bagdad weinig ten goede is veranderd. Integendeel. Iraki's die aanvankelijk blij waren met het omverwerpen van het regime van Saddan Hoessein, zouden op dit moment de klok graag terugdraaien. De Amerikaanse bezetting bracht geen veiligheid. Zo durven de inwoners van Bagdad 's nachts hun huizen niet verlaten, zelfs niet om de spoedgevallendienst te bezoeken. De GI's aan de checkpoints hanteren in het donker immers het principe van eerst schieten en dan pas vragen stellen. Ook de kwestie van water en elektriciteit is niet geregeld. De benzinebevoorrading loopt in het honderd, en ga zo maar door.

Op de vraag van Ben wat volgens Geert dan de onmiddellijke oplossing voor die malaise moest zijn, had Geert een antwoord klaar. Volgens hem moeten de VS-militairen Irak onmiddellijk verlaten en vervangen worden door een vredesmacht van Arabische soldaten. Vervolgens moeten er dan vrije verkiezingen georganiseerd worden, waarin de Iraki's bepalen wie hen zal besturen en niet één of andere supermacht met enkel interesse in wereldoverheersing en olie.