arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oprichting werklozenbond
by werklozenbond Saturday August 16, 2003 at 11:47 PM
werklozenbond@yahoo.co.uk

Er wordt een werklozen- en steuntrekkersbond opgericht. Ter verdediging van de belangen van steuntrekkers en doppers, gericht op directe, geweldloze actie en studie. DOE MEE!

INVITATIE
voor de OPRICHTINGSVERGADERING van de
BOND VAN VROLIJKE DOPPERS & STEUNTREKKERS
(voorlopige werktitel)
OP ZATERDAG 20 SEPTEMBER 2003 OM 15u00

WAT IS DE BEDOELING?
De oprichting van een Bond van Vrolijke Doppers en Steuntrekkers (werktitel)
• een libertair, onafhankelijk collectief zonder leiding en zonder verplichtingen dat werkt volgens basisdemocratische principes.
• een vereniging van steuntrekkers met maar één doel: de verdediging van de belangen van steuntrekkers en mensen die dat in de toekomst zullen worden: de arbeiders en bedienden van vandaag.
• gericht op studie en directe, geweldloze actie
• gebaseerd op solidariteit tussen werkenden en werklozen, allochtonen en autochtonen, mannen en vrouwen, Belgen en buitenlanders.

We vertrekken vanuit de vaststelling dat werkloosheid deel uitmaakt van onze samenleving en dat in de toekomst nog meer zal doen. We zien die werkloosheid niet als een probleem op zich: werkloosheid heeft ook goede kanten. Daarom zijn we een Bond van VROLIJKE doppers. We vullen onze tijd zelf in en we zijn niet geïnteresseerd in afstompend, vervelend en ongezond werk. We geloven niet in volledige tewerkstelling en verzetten ons tegen de vervreemding die loonarbeid meebrengt. We zijn tegenstander van die loonarbeid.
• we stellen op korte termijn concrete en haalbare eisen. Bijvoorbeeld:
1. Een geïndividualiseerde uitkering voor iedereen die niet werkt, gekoppeld aan de lonen.
2. De invoering van een drastische werktijdverkorting met behoud van loon.
3. Een einde aan de schorsing wegens langdurige werkloosheid.
4. Een einde van de heksenjacht op werklozen.

We willen een herverdeling van de opbrengst van de wereldwijd geleverde arbeid (de winst van de bedrijven) en een herverdeling van de noodzakelijke arbeid. Concreet zijn we dus voor arbeidsduurvermindering met loonbehoud en voor de onmiddellijke invoering van extra belastingen op de (grote) kapitalen.
• Uiteindelijk streven we naar een andere samenleving:
we willen de socialisering van alle productiemiddelen. Dat betekent dat de fabrieken eigendom moeten worden van de arbeiders en bedienden die er werken, de gronden eigendom moeten worden van de boeren die hem bewerken en de huizen van de mensen die er wonen.
We zijn voor de nationalisering van alle banken, verzekeringsmaatschappijen en holdings, de electriciteitsmaatschappijen en telecomsector en het behoud van de overheidsbedrijven als de NMBS en de Post.
• we willen vanalles:
• Werklozen en steuntrekkers organiseren, in solidariteit met arbeiders en bedienden.
• Actie voeren aan stempellokalen, de RVA en de VDAB.
• Een krant uitgeven en een website opzetten om op die manier
• druk te zetten op de vakbonden en de overheid en
• werklozen en steuntrekkers te politiseren.

ben je werkloos of steuntrekker en wil je in een onafhankelijke, libertaire bond je belangen verdedigen en aan politiek doen, wil je mee de uitgangspunten bepalen, de eisen formuleren, de strategie uitstippelen, een krant uitgeven of een website en acties opzetten, kom dan op
zaterdag 20 september om 15 uur NAAR DE oprichtingsvergadering te Antwerpen. Voor alle info: mail to
werklozenbond@yahoo.co.uk