arch/ive/ief (2000 - 2005)

Afghanen beƫindigen hun hongerstaking
by Christoph Callewaert / han Soete (foto's) Thursday August 14, 2003 at 10:41 PM
ccallewaert@hotmail.com

Na 22 dagen hebben de Afghaanse vluchtelingen een einde gemaakt aan hun hongerstaking. Tijdens een laatste onderhandelingsronde met de federale ombudsman werd eindelijk een akkoord bereikt.

De Afghanen zelf tonen zich zeer tevreden over het behaalde resultaat. Een collectieve regularisatie zoals zij aanvankelijk vroegen, komt er niet, maar de toegevingen van de Belgische regering zijn niet mis. De Afghanen kunnen een regularisatie aanvragen als ze respectievelijk drie jaar – voor gezinnen met kinderen – en vier jaar –voor alleenstaanden – in Belgie verblijven. Zoals al eerder beloofd mogen ze hier nog tot begin volgend jaar blijven. Op dat moment zal de situatie in Afghanistan herbekeken worden. Daarboven op krijgen alle Afghanen van wie het uitwijzingsbevel werd opgeschort het recht om hier te werken zolang ze niet kunnen terug keren naar Afghanistan.
woordvoerder Afgaanse vluchelingen Jasser Lotfi, woordvoerder van de Afghanen, is er van overtuigd dat de Afghanen hier ook na januari 2004 nog zullen kunnen blijven. “De situatie in Afghanistan zal spijtig genoeg niet snel verbeteren.

Van het respijt dat hij nu krijgt, hoopt hij gebruik te maken om de Belgische bevolking te doen inzien dat je geen vluchtelingen kan terug sturen naar een land dat in oorlog is. “Ik denk dat de publieke opinie in Belgie uiteindelijk wel zal begrijpen wat de situatie in Afghanistan is.”

Overwinning voor alle vluchtelingen
Advokate van de AFghaanse vluchtelingen Selma Benkhelifa, de advocate die begin deze week nog onder vuur kwam te liggen van minister van Binnenlandse Zaken Dewael, stond de Afghanen tot het einde bij. Zij noemt het akkoord een overwinning voor alle vluchtelingen.

Ten eerste krijgt de regularisatieprocedure van 1999 waarbij vluchtelingen die hier al langer dan drie of vier jaar waren de kans kregen om een definitieve verblijfsvergunning te krijgen, een permanent karakter. Ten tweede krijgt iedereen die een asielaanvraag indient de belofte dat zijn dossier binnen een redelijk termijn behandeld zal worden. Als hij na drie maanden geen antwoord krijgt, kan hij de federale ombudsman inschakelen. Tot nu toe kon zo’n procedure anderhalf jaar aanslepen.

Bijzonder is dus dat deze verworvenheden gelden voor alle vluchtelingen en niet specifiek voor de Afghanen alleen. Zo krijgen voortaan ook alle vluchtelingen van wie het uitwijzingsbevel om één of andere reden werd opgeschort, het recht om hier te werken.

De beloofde herevaluatie van de situatie in Afghanistan zal ook veel ernstiger zijn dan tot nu toe gebruikelijk was. “Nu stelde de minister van Binnenlandse Zaken zijn objectief rapport op op basis van een rapport van de commissari-generaal voor de Vluchtelingen Pascal Desmet die van zijn ministerie afhangt. Dus eigenlijk op een rapport van zijn eigen rapport. Nu zal hij rekening moeten houden met de rapporten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (die Belgen afraadt om naar Afghanistan te reizen, cc), verslagen van NGO’s en met de politiek van andere landen.

Amnesty International niet politiek correct

Dat laatste punt bleek één van de taaiere noten. “Tijdens de onderhandelingen zei de federale ombudsman dat minister Dewael zijn beleid toch nooit kon afstellen op een NGO als Amnesty International. 'Die zijn toch niet politiek correct’, zei hij.”

Ondanks deze uitschuiver was de federale ombudsman toch de figuur die de onderhandelingen tot een ontknoping bracht. “De federale ombudsman was de eerste onderhandelaar waar we vertrouwen in hadden,” zegt Mohamed Nazari, een andere Afghaanse woordvoerder. “Hij was sympathiek en toonde een menselijke interesse voor onze situatie.” Jasser Lotfi was het daarmee eens. “Hij heeft het vertrouwen hersteld. Hij was misschien niet neutraler, maar hij was wel beter. We hadden alle vertrouwen verloren in Pascal Smet.

Na 22 dagen leven in de zijbeuken van een kerk mogen de Afghanen dus eindelijk terug naar huis. Mohamed Nazari maakt grote kans op een regularisatie omdat hij hier al meer dan vier jaar is met zijn familie. Jasser hoopt eindelijk werk te vinden in de tussenperiode tot begin 2004. De drie weken zullen ze niet snel vergeten. “Hier zijn hechte vriendschappen gebouwd. De burenraad was een enorme steun. Die contacten zullen zeker onderhouden worden,” zegt Jasser.

Afghanen kuisen kerk na meer dan drie weken hongerstaking Het was in ieder geval opmerkelijk dat de Afghanen die uit een verscheurd land komen waar verschillende etnieen elkaar bekampen, hier eensgezind bleven doorgaan tot het einde. “Samenleven is iets heel normaals. Het is de oorlog die de oorzaak is van de verdeeldheid, niet de mensen of de godsdiensten.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License. --