arch/ive/ief (2000 - 2005)

VN-vluchtelingenorganisatie(UNCHR) scant irissen van Afghaanse vluchtelingen.
by Guido Tuesday August 12, 2003 at 03:33 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Sinds oktober 2002 neemt de UNCHR verplichtte irisscans van terugkerende Afghaanse vluchtelingen in drie centra(lees:kampen) aan de Pakistaanse grens. 130.000 personen zijn al "gescand". Deze zomer werd de leeftijd voor verplichtte iris-scanning verlaagd naar zes jaar.

De reden die de UNCHR geeft om irissen van vluchtelingen te scannen is het proberen te stoppen van wat zij noemen "recyclers". Dat zijn mensen die meer dan eens "door het programma" lopen.

Onder het "programma" krijgen Afghaanse vluchtelingen die in kampen zitten aan de Pakistaanse grens tussen de 5§ en 30§ voor transportkosten(hangt af van de afstand), dekens, zeep en bakbloem voor enkele maaden van het World Food Programme (WFP).


Het UNCHR zegt dat er dit jaar al 600 "reyclers" ontdekt waren.

Het ziet ernaar uit dat hetUNCHR geen maatregelen genomen hebben om de gegevens van de betrokkenen te beschermen.

In de VN-conventie voor de Rechten van het Kind, die getekend is in november 1989 en "wet" werd in september 1990, staat:

"Artikel 16

1. Geen enkel kind mag worden onderworpen aan willekeurige of onrechtmatige inmenging in zijn privé-leven, in zijn gezinsleven, zijn huis of zijn briefwisseling, noch aan enige onrechtmatige aantasting van zijn eer en goede naam.

2. Het kind heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting."

Patrick Dewael in zijn reactie op de brief van de buurtbewoners:

"De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) noemt het Belgische standpunt trouwens zeer redelijk en genereus."

Voor meer info, zie URL: