arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Afghaanse oorlogsvluchtelingen in hongerstaking"
by Attac-Vlaanderen Sunday August 10, 2003 at 03:29 PM
vlaanderen@attac.be Lousbergkaai 10, 9000 Gent

Persmededeling


"Afghaanse oorlogsvluchtelingen in hongerstaking"


Attac Vlaanderen stelt met stijgende ongerustheid vast dat er geen oplossing komt voor de Afghaanse vluchtelingen die in hongerstaking zijn in de kerk te Elsene.

Hun toestand wordt met de dag ernstiger en de regering is hiervoor verantwoordelijk.

De beschuldigingen aan het adres van de Afghanen vinden we misplaatst en een democratische staat onwaardig. De hulp van het buurtcomité en sympathisanten steunen we ten volle en spreken er onze waardering voor uit.

Attac Vlaanderen vraagt de regering, de Eerste Minister en de Minister van Binnenlandse zaken in het bijzonder, tussen te komen en een initiatief te nemen; menselijkheid moet hier voorgaan op bureaucratie. Tijdelijke oplossingen van enkele maanden uitstel zijn geen oplossingen en worden blijkbaar door de Afghanen ook niet aanvaard.

Afghanistan is onveilig, gevaarlijk en ondemocratisch, en zal dat ook nog binnen enkele maanden zijn. Een terugkeer van de vluchtelingen is ze sturen naar ellende en misschien naar de dood. Verschillende organisaties zoals Artsen zonder grenzen e.a. stellen dat terugkeer gevaarlijk is. De eigen ambassadeur van Afghanistan verzet zich tegen een gedwongen terugkeer en ook onze eigen regering geeft Afghanistan aan als onveilig.

Ieder mens met gezond verstand weet dat het terugsturen van deze oorlogsvluchtelingen mensonwaardig is. Zij verdienen een betere oplossing.

België is bovendien een van de weinige lidstaten van de Europese Unie die nog geen oplossing heeft voor de specifieke groep van oorlogsvluchtelingen. Verschillende politieke partijen en organisaties hebben zich al eerder uitgesproken voor een nieuw beschermingsstatuut voor deze mensen. De oorlogsvluchtelingen leven in een compleet uitzichtloze situatie.

Bepaalde landen, met name in West-Europa, blijven volhouden dat mensen die op de vlucht zijn voor algemene vervolging of oorlog (of die moeten vrezen voor vervolging door milities, rebellen of andere partijen die niet onder de nationale overheid vallen) niet de officiële status van vluchtelingen mogen krijgen. Ze blijken niet te passen in de definitie van het Vluchtelingenverdrag. Dus vallen ze ook buiten het kader van de Belgische asielprocedure.

Ook de UNHCR, vluchtelingenorganisatie van de UNO, spreekt zich uit voor een regeling.

De organisatie is van oordeel dat mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en oorlogsomstandigheden, en wier land van herkomst niet in staat of bereid is hen te beschermen, behoefte hebben aan internationale bescherming. Zij moeten beschouwd worden als vluchtelingen.

Daarom dringt de VN-organisatie erop aan dat ook bescherming wordt verleend aan mensen die afkomstig zijn uit landen waar een gewapende strijd of een algemene situatie van geweld heerst.

België moet dringend een statuut invoeren voor deze soort vluchtelingen.

De hongerstaking van de Afghanen zet de noodzaak hiervoor nog eens extra in het daglicht.

We vragen dan ook aan de regering en alle parlementairen hier dringend werk van te maken.

Voor de Afghaanse hongerstakers dient de regering een onmiddellijke en aanvaardbare oplossing voor de Afghanen uit te werken. We kunnen ons niet indenken dat de regering wacht tot er ongelukken gebeuren. Elke dag wachten is bovendien langer lijden voor de Afghanen.

Een oplossing moet er NU komen.