arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor Moeder Aarde medewerkster gearresteerd tijdens Hiroshima protest
by Voor Moeder Aarde Thursday August 07, 2003 at 02:50 PM
Pol@motherearth.org 0495-280259

Gent, 7 augustus 2003 – Gisterenavond werd een medewerkster van Voor Moeder Aarde uit Gent gearresteerd tijdens een geweldloze protestactie aan de Britse atoomduikbotenbasis Faslane in Schotland. Britta Bolte uit Gent (21) werd gearresteerd nadat ze samen met zes andere actievoerders uit o.a. Zweden en Engeland een groot spandoek “Ban de bom” ophing aan het brandstofdepot voor de kernduikboten.

De actie volgde op een blokkade van de hoofdingang van de atoomduikbotenbasis op 6 augustus. De geweldloze blokkade herdacht de 58ste verjaardag van het atoombombardement van de Japanse stad Hiroshima waarbij meer dan honderdduizend onschuldige burgers omkwamen in een helse vuurzee en tengevolge van de vrijgekomen radioactiviteit.

Faslane is de thuisbasis voor de vier Britse Trident atoomonderzeeƫrs. Elke duikboot heeft 48 kernkoppen aan boord, die elk een vernietigingskracht heeft zeven maal sterker dan de bom op Hiroshima.

De actie past in een geweldloze campagne waarbij de actievoerders op een openlijke, geweldloze en verantwoordelijke manier het Britse nucleaire systeem willen ontwapenen. Sinds het begin van de campagne in 1998 werd reeds meer dan 1800 arrestaties verricht. Tijdens het huidige vredeskamp ter herdenking van Hiroshima en Nagasaki werden reeds 21 mensen aangehouden. Alle arrestanten werden in de loop van de nacht en de ochtend opnieuw vrijgelaten.

"De Britse controverse rond de onbestaande massavernietigingswapens in Irak maken het vandaag nog schokkender als we beseffen dat de Britse regering tegen de regels in van het internationaal recht zelf een potentieel van meer dan 1000 Hiroshima's aan massavernietigingswapens achter de hand wil houden. De vijf permanente leden van de VN veiligheidsraad houden zich trouwens niet aan de bindende afspraken van het nucleair non-proliferatieverdrag waarbij ze zich in 1970 reeds engageerden tot volledige nucleaire ontwapening. We kunnen vandaag niet blijven wachten en willen mensen aanmoedigen zelf het voortouw te nemen in geweldloze inspectie- en ontwapeningsacties" aldus woordvoerder David Heller. Voor Moeder Aarde plant in eigen land een nieuwe Bomspottingactie op zaterdag 25 oktober aan de SHAPE nabij Mons. SHAPE is het militaire hoofdkwartier van de NAVO.

Fotomateriaal: http://www.motherearth.org/photo.php?album=album75