arch/ive/ief (2000 - 2005)

No Border Camp in Keulen - komtlangs!
by [posted by protesta] Wednesday August 06, 2003 at 08:00 PM

Een kort verslag van Nederlandse deelnemers. Vlak over de grens, in Keulen, is nog tot en met zaterdag het No Border Camp bezig.

Een kort verslag van Nederlandse deelnemers.
Vlak over de grens, in Keulen, is nog tot en met zaterdag het No Border Camp bezig.
Het kamp bevindt zich onder de spoorbrug `Suedbruecke' aan de Rijn, aan de overkant van de stad, in een industriegebied genaamd Poller Wiesen. Een mooie lokatie aan de rivier, alleen regelmatig verstoord door de vele goederentreinen die de brug gebruiken.
Op het kamp bevinden zich rond de 500-600 mensen, waaronder een vrij grote groep vluchrtelingen e.a.migranten. Er worden veel workshops gegeven en elke dag is er wel een kleinere of grotere aktie gepland. Zo zijn vandaag de meeste mensen vertrokken naar Duesseldorf vliegveld, voor prikacties en een demonstratie tegen deportatie van vluchtelingen en illegalen per vliegtuid.
Vrijdag t/m zondag waser in de stad de conferentie 'Rassismus Ausbuchstabiert' (rascisme uitgespeld) die keek naar de achtergronden van rascisme. Zondag werd het kamp geopend met de pink & silver samba band en speeches in het centrum. Een groepje van de demo wist hetpolitiecordon te doorbreken en voor het eerstin tijden te demonstreren op het normaal verboden winkelgebied.
Maandagmiddag, op een boot waar Roma-vluchtelingen op gehuisvest zijn, was er een infobijeenkomst waarRoma vertelden over hun leven op deye asielboot, en hun situatie in Duitsland. Er trad ook een Romaband op, en 's avonds was er nog meer info over desituatie van Roma.
Dinsdag was er een demo in Keulen tegen het AZR, een overheids-infromatienetwerk dieale info over vreemdelingen inzamelt voor gebruik door politie,douane, geheime diensten etc. Er was veel politie en he tleek erop dat er veel arrestaties zouden vallen. Dit viel uiteindelijk mee.
De dagelijkse gang van zaken wordt besproken in een ochtend- en avondplenum, en in de nieuwsbrief Campesinas, die elke dag door vrijwilligers wordt gemaakt. Daarin ook diskussies over de sfeer en dynamiek op het kamp.
Verwacht wordt nog een aktie in de binnenstad (donsderdag) en een aktie tegen het IOM (Internetionale Organisatie voor Migratie) in Bonn.
Voor mensen die Duits kunnen lezen, er is ook een webnieuwspagina te vinden op http://www.nadir.org/camp03 (of anders:http://www.nadir.org/nadir/kampagnen/camp03).
Daarop ook het laatste nieuws van het kamp.
Het duurt nog 4 dagen, dus kom eens langs!
En, volgend jaar wellicht een No BorderCamp in Nederland???
Groeten uit Keulen!