arch/ive/ief (2000 - 2005)

d'Hoppe: blokkade werken aan de holle wegel gaat door
by joeri (+ Libby) Tuesday August 05, 2003 at 01:59 PM
joeri@indymedia.org

Gisteren werd er een werknemer van Descamps (de aannemer die de werken aan de holle wegel in d'Hoppe uitvoert) op de holle wegel gezien. Men verwachtte dan ook dat Descamps mogelijks vandaag nog eens zou proberen de werkzaamheden aan de holle wegel aan te vatten. Daarom werd de holle wegel nogmaals geblokkeerd, en zal Patdagach hier ook de volgende dagen mee doorgaan.

Vanmorgen vroeg blokkeerden een 20 à 25 actievoerders opnieuw de werken aan de holle wegel. Descamps, de aannemer van de werken, kwam uiteindelijk niet opdagen, maar vermits we de reden hiervoor nog niet konden achterhalen en het bouwverlof voorbij is, zullen de dagelijkse blokkades doorgaan.

Ondertussen konden de actievoerders de werken aan de holle wegel al een kleine twee maanden verhinderen.(behalve op de dag van ontruiming van het d'Hoppebos, wanneer Descamps er in sloeg een greppel te graven aan de wegel boven de holle wegel). Er zijn verscheidene redenen waarom men zich heftig verzet tegen deze werken. Het is de laatste holle wegel die nog overblijft in d'Hoppe, terwijl er geen reden is om deze te vernietigen. De verharding en verbreding zou zo ongeveer enkel ten goede komen aan de bourgeois, die er dan comfortabeler kunnen passeren met hun paarden en koetsen. De verbreding zal er voor zorgen dat er indirect bomen sneuvelen, de wortels van de bomen die het dichtste staan bij de wegel kunnen namelijk niet ontzien worden bij de verbreding. Die kant van de holle wegel (rechterkant als men vanuit het dorp komt) is tevens een stukje van het geclasseerde bos dat naast de holle wegel ligt. En de riolering van d'Hoppe, die nu al moeilijkheden ondervindt om al het water te slikken bij zware regenval, zal een stuk meer water te verwerken krijgen, waardoor waterproblemen in erg regenachtige periodes niet te vermijden zijn. Bovendien zouden deze werken betaald worden met een deel van de compensatiegelden voor d'Hoppe (geld dat het kreeg voor geleden schade door het illegale stort en de illegale zavelwinning), terwijl er heel wat betere zaken kunnen gebeuren met dit geld (bvb. door het gemeentebos stroomt er ongezuiverd afvalwater, dit probleem zou kunnen opgelost worden met een deel van de compensatiegelden). De inwoners van d'Hoppe werden totaal niet betrokken in het besteden van de compensatiegelden of de beslissing rond de holle wegel, terwijl leden van het gemeentebestuur in Flobecq zichzelf trots democraten noemen