arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw educatief pakket wil Israëlisch-Palestijns conflict uitleggen aan breed publiek
by (posted by han) Thursday July 31, 2003 at 04:41 PM

Het Israëlisch-Palestijns conflict is één van de bepalende conflicten in de wereldgeschiedenis van de laatste 100 jaar. Meer nog: het blijft haast dagelijks een hoofdrol spelen in de actualiteit. Er zijn dan ook grote belangen mee gemoeid. Naast de directe slachtoffers aan beide kanten is er de dagelijkse elende van een volk van wie langzaam de strot wordt dichtgeknepen.

Praten over het conflict glijdt maar al te vaak af naar een pro- en contra- discussie waar tegenstellingen makkelijk op de spits gedreven worden. Helaas ontbreken dikwijls historisch inzicht en gefundeerde achtergrondinformatie voor een goed onderbouwde argumentatie. De situatie is dan ook te complex om snel en in zwart-wit termen uit te leggen.
Het ActiePlatform Palestina*, gesteund door het Vlaams ministerie van ontwikkelingssamenwerking, wil op een bondige maar toch genuanceerde manier tegemoet komen aan deze vraag naar informatie. Daarom werd een educatief pakket opgesteld voor wie zelf meer wil weten en/of anderen beter wil informeren. Het educatief pakket bestaat uit drie delen: een map, een cd-rom en een tentoonstelling.

De map is in eerste instantie gericht naar leraars en vormingswerkers; maar voor iedereen die meer duidelijkheid wil over het Israëlisch-Palestijns conflict is deze map een aanrader. De cd-rom is speciaal voor leerkrachten van de derde graad van het secundair onderwijs. Via teksten, cartoons, gedichten en kruiswoordraadsels wordt op een speelse wijze lesmateriaal aangereikt dat kan bijdragen tot een interactieve klas- of groepsdiscussie. Dit alles aangevuld met tips en lesmateriaal. Tenslotte wordt ook aandacht geschonken aan hoe je de lessen over het conflict in de eindtermen kan inpassen. De informatieve tentoonstelling is bedoeld voor een breder publiek en kan voor een periode geleend worden door openbare of privé-instellingen om op te stellen in hun gebouwen.

Op de folder in bijlage meer over de inhoud van het pakket, alsmede prijzen en praktische informatie.

Meer informatie :
Stefaan Peirsman, stefaan.peirsman@fos-socsol.be, tel. 02/552.03.14
Isabelle De Vis, APP-secretariaat, isabelle.devis@fos-socsol.be, 02/552.03.15


(*) Actie Platform Palestina:
Vlaams Palestina Komitee, FOS-Socialistische Solidariteit, 11.11.11- koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, CODIP, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Broederlijk Delen, Pax Christi Vlaanderen, Protos, Vrede, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Socialisme Zonder Grenzen.