arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ath: 10 dagen staking tegen de nieuwe plannen van Postdirectie.
by han Soete Thursday July 31, 2003 at 03:29 PM
han@indymedia.be

Reeds meer dan 10 dagen staken ze. Ze komen dagelijks op het nieuws en toch zijn wij pas de tweede ploeg journalisten die met hen komt praten. De mannen en vrouwen van post in Ath die het nieuwe georoute systeem van de post niet zien zitten ontvangen ons met open armen en vertellen ons hun verhaal.

05.00 Postkantoor van Ath,
“Welkom, ik ben ben Jean Pierre, dit is Franck, dat is Marie,....”
“Het is goed dat jullie tot hier komen om naar ons te luisteren, want dat is toch wa&t media horen te doen, de waarheid vertellen. Bepaalde kranten schreven over ons dat wij hier de post van de mensen zouden verbranden. Dat is toch ongelooflijk, journalisten die hier nooit geweest zijn en die dergelijke dingen schrijven.”
“Schrijf maar goed op wat we te vertellen hebben, want hier is al een lokale TV geweest en die hebben in de montage ons verhaal helemaal verknipt.”

Franck
“De directie wil ons postrondes laten doen die uitgetekend worden via de computer. Misschien dat zo iets in een stad als Brussel of Luik wel kan werken, maar in een landelijk gebied is dat gewoon onwerkbaar. Als ik een ronde doe met een wagen dan doe ik gemiddeld zo’n 200 tot 250 brievenbussen. Volgens de computer zouden we er twee keer zoveel moeten doen. Vanuit dit centrum moeten wij 26.000 postbussen bedelen verdeelt over 19 gemeenten. 6.000 van de postbussen bevinden zich in Ath en de overige zijn verdeelt over al die kleine gemeentes.”
“ Georoute is een systeem dat uit Canada komt. Daar hebben ze het al een tijdje ingevoerd, maar er zijn nog steeds stakingen tegen het systeem. In bepaalde dorpen hebben ze daar de brievenbussen afgeschaft. Ze plaatsen een aantal brievenbussen in het centrum van het dorp en de mensen moeten dan maar daar naartoe gaan om te kijken of ze post hebben.”
“Het enige dat noch telt voor de directie is het rendement. Hun hele nieuwe systeem houd geen enkele rekening met de sociale functie van een postman. Voor bepaalde mensen zijn wij zo wat de enige persoon die ze dagelijks ontmoeten.”

Francois onderbreekt
“Ja dat is echt zo. Wij komen op onze rondes in kleine dorpen en daar ontvangen de mensen ons als koningen. Dat hoort toch bij de kwaliteit van de Post, het is niet alleen brieven op tijd leveren hé, veel mensen willen ook contact met de postman.”

Franck
“Ik weet niet of privatisering en concurrentie zo’n slecht zaak zal zijn, misschien zal ons beroep dan eindelijk naar waarde worden geschat en zullen we wat meer verdienen. Want ik kan jongeren echt niet aanraden om hier te komen werken. Bij de post verdien je niet goed, je moet heel hard werken, en je krijgt nooit enige waardering van de direktie. De meeste jongeren die hier beginnen zijn na enkel maanden al weer weg, er zijn er maar zeer weinig die het volhouden. Misschien zal dat beter worden als er concurrentie komt.

François
“Daar ben ik niet zo zeker van zulle. Je moet maar eens kijken naar de mensen van DHL. Het is daar echt niet beter dan bij ons hoor. Het is niet voor niest daar het daar zo rommelt.”

Franck
“Ja, misschien wel. Ik zie eigenlijk ook niet hoe ze iets als de post rendabel kunnen maken. De kranten verdelen in een grote stad, daar kan je winst mee maken, dat doet de privé. Maar wij moeten soms 6 km afleggen om één krant te leveren, ik zou niet weten hoe ze daar winst kunnen op maken.”
“Ja en dat van die prior zegel, dat is natuurlijk puur bedrog. Ze hadden beter gezegd dat ze alle brieven binnen de twee dagen zouden leveren, dat zou misschien lukken, maar nu. Bovendien kunnen ze dat niet garanderen van die ene dag. Als er iemand in het proces één verkeerd nummertje intypt dan ligt jou brief ergens in Vlaanderen en dan duurt het twee of drie dagen, priorzegel of niet. Zo’n fout is snel gebeurt hoor, die mensen moeten uren postcodes intikken, 1 cijfertje verkeerd en je brief zit aan de andere kant van land.”

Jean Pierre
“We staken nu al 10 dagen en dat beginnen we te voelen hoor, dat is een half maandloon. Voor veel mensen is dat niet vanzelfsprekend, wij moeten ook huishuur betalen, dat stopt niet omdat we staken hoor. Er zou een akkoord zijn met de vakbondstop, maar daar hebben we nog niets over gehoord, we zullen daar vandaag wel meer nieuws over krijgen. We kunnen nu beter een beetje op onze tanden bijten, er hangt veel van af. Als we meer weten laten we het jullie weten.”

Franck :
“Schrijf ook maar dat we ontgoocheld zijn in de politici. De minister van sociale zaken is van deze streek en hij is ons in die 10 dagen niet eens komen opzoeken. Ge moet dat opschrijven hé, want die andere journalisten die hier langskwamen die hebben dat eruit geknipt”

------------------------

Noot :
De mensen van de post mogen geen publieke verklaringen geven over hun werk. Alle namen werden dan ook verandert.

------------------------