arch/ive/ief (2000 - 2005)

160.000 Europeanen in het verzet tegen softwarepatenten
by Dieter Van Uytvanck Tuesday July 29, 2003 at 07:47 PM
no_spam.dietvu@village.uunet.be 0499 16 70 10

Het verzet tegen de Europese directieve die softwarepatenten wil legaliseren blijft aangroeien. Vandaag haalde een online petitie van de EuroLinux-alliantie ( http://petition.eurolinux.org ) de symbolische drempel van 160.000 handtekeningen.

160.000 Europeanen i...
once_there_were_ideas.png, image/png, 416x175

De organisatoren wijzen erop dat patenten op computerprogramma's in strijd zijn met het auteursrecht en een bijzonder negatieve impact hebben op KMO's. Bovendien blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat de investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling met 15%
verminderden na invoering ervan in de VS.

Om specifiek de Belgische situatie in het oog te houden werd onlangs Softwarepatenten.tk opgericht (http://www.softwarepatenten.tk/) , een
archief met veelgestelde vragen, een persmap en een overzicht van politieke reacties. Dat dit onderwerp veel mensen nauw aan het hart ligt, blijkt uit de succesvolle actie waarbij Europese parlementsleden vele telefoons en e-mails kregen van ongeruste burgers.

"Het is duidelijk: de meeste mensen in Europa zijn tegenstander van softwarepatenten. 94% van de KMO's willen geen softwarepatenten en nu hebben ook 160.000 individuen een duidelijk signaal gegeven", aldus Dieter Van Uytvanck, woordvoerder van Softwarepatenten.tk .

"Als ik het er met ICT-specialisten over heb, begint de één na de ander te lachen. Niemand gelooft dat dit realiteit is. Helaas: als er niets gebeurt, is het binnenkort gedaan met lachen. Dan wordt een programma ontwikkelen een tocht door een mijnenveld van octrooien."

Als alternatief verwijst softwarepatenten.tk naar het tegenvoorstel van Eurolinux/FFII waarin duidelijk gemaakt wordt dat software een wiskundig beschreven idee is en dus nooit gepatenteerd zou mogen worden.

Die verduidelijking is nodig: hoewel software volgens de Europese Patentconventie uitgesloten is van octrooien, kende het Europees Octrooibureau de afgelopen jaren meer dan 20.000 patenten toe.

Daaronder zijn vaak triviale zaken, zoals de hyperlink of het elektronische winkelkarretje.

Ontwikkelaars van vrije software (zoals linux) en Europese KMO's kunnen zich uiteraard nooit verdedigen tegen (al dan niet onterechte) patentclaims van multinationals. In de USA is gebleken dat dit gemiddeld 1.5 miljoen $ kost. Bovendien weet je nooit of je in overtreding bent met 1 van de vele tienduizenden softwarepatenten...