arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hogeschool Limburg lanceert opleiding videojournalist
by Marcel Verdickt Thursday July 24, 2003 at 03:23 PM

HASSELT - De Hogeschool Limburg start met een voortgezette opleiding tot videojournalist. Cursisten kunnen na de opleiding onmiddellijk als volwaardig videojournalist aan de slag.


Programma's als 'Man Bijt Hond' en 'Het leven zoals het is' kennen een toenemend succes in Vlaanderen. Niet het minst door de vlotte en vaak spitsvondige reportages met een hoog human-intrestgehalte. Met dergelijke programma's is een nieuw soort journalist opgestaan. De videojournalist of VJ die zich in zijn onderwerp vastbijt, gewapend met de camera in plaats van de pen.

Sterke vraag naar videojournalisten

De vraag naar videojournalisten of VJ’s is de laatste jaren sterk gestegen. Logisch. Een videojournalist knapt alles in zijn eentje op: beeldopnames, geluidsopnames, regie, interviews, schrijven, presenteren, research en vaak zelfs montage. Dit heeft een gunstig effect op het kostenplaatje. Iets waar de Vlaamse productiehuizen wel oog voor hebben.

“De lage kostprijs is niet het enige voordeel,” weet opleidingshoofd Marcel Verdickt. “Een grote troef ligt in de efficiënte werking. Een videojournalist staat in voor het hele traject, van research tot en met montage. Hierdoor sluit elke stap in het productieproces naadloos op de vorige aan. De cameraman is eveneens researcher en weet dus perfect welke beelden hij moet schieten. Functioneel, consequent en dus ook vaak een goed gebracht verhaal."

Ideaal voor professionelen

Met deze opleiding richt de Hogeschool Limburg zich in de eerste plaats op professionelen. Meer bepaald personen uit de perswereld en communicatiesector. Verdickt: "Zowel praktisch als inhoudelijk is de opleiding sterk op deze personen afgestemd. Zo vinden de lessen uitsluitend op zaterdag plaats. Ideaal om met een job te combineren. Ook de duur is bewust beperkt gehouden. Tweemaal per jaar 14 lesdagen van 8 uur. De eerste cyclus van september tot januari, de tweede van februari tot mei.”

Praktijkoefeningen primeren

De lessen vormen allerminst een saaie theoretische bedoening. Praktijk is hier het sleutelwoord. Verdickt: “We werken verschillende modules af. Camera-initiatie, montagetechnieken, belichtingstechnieken, journalistiek werk, reportage- en documentairetechnieken, … het zit er allemaal in."

Veel praktijk betekent natuurlijk een arbeidsintensieve begeleiding. "Daarom houden we het aantal inschrijvingen beperkt. Tien deelnemers per cyclus. Op die manier zijn de cursisten verzekerd van een optimale begeleiding. En kunnen ze ook werkelijk met de camera op pad. Want journalistiek leer je niet in de klas. Daar komt veldwerk bij te pas!"

Voortgezette opleiding journalistiek

Videojournalist is niet de eerste voortgezette, journalistieke vorming die de Hogeschool Limburg op poten zet. Twee jaar geleden startte de school al met een opleiding journalistiek. Een kleine groep van zo'n 20 studenten krijgt vier halve dagen per week les van professionals uit de perswereld. Aan de hand van workshops, praktijkoefeningen en handige tips van ervaren journalisten, komen ze mediarijp uit de ervaring.

"De opleiding is een groot succes. Verschillende cursisten hebben nu al goede contacten bij kranten, tijdschriften, regionale televisiezenders en radiostations. Zo is een van onze studenten aan de slag bij het persbureau Belga, een andere bij Het Belang van Limburg."

Opvallend is het profiel van de studenten. Zij hebben allemaal hebben al een universitair of hogeschooldiploma op zak als ze zich inschrijven. "Onze cursisten kiezen echt bewust voor deze opleiding. In de eerste plaats omdat een job als journalist hen zo sterk aanspreekt. Ze hebben gelijk. Journalist is een prachtig beroep. Waar vind je tegenwoordig nog een baan die je elke dag weer wat nieuws biedt?" (lacht).


Geïnteresseerd voor een job als (video)journalist? Surf dan naar http://www.wordjournalist.be! Op deze site vind je alle praktische informatie over beide voortgezette opleidingen van de Hogeschool Limburg. Op woensdag 27 augustus organiseert de Hogeschool Limburg trouwens een infodag voor alle geïnteresseerden. Van 18u tot 19.30u komt de opleiding journalist aan bod. Van 20u tot 21.30u verneem je alles over de richting videojournalist.

Meer Info? Bel naar Marcel Verdickt op het nummer 0495 82 30 54. Je kan ook mailen naar marcel.verdickt@hogelimb.be