arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met de advocaat van Tarik Aziz
by Bert De Belder Wednesday July 23, 2003 at 09:49 PM
bert.debelder@wanadoo.be

Tarik Aziz, de Iraakse vice-premier die internationaal gekend was om zijn open, joviale houding, werd op 24 april gearresteerd. Zijn familie vroeg Dr. Abdul-Haq Al-Ani op te treden als juridisch adviseur. De 57-jarige Britse strafpleiter van Iraakse afkomst was begin juli in Bagdad. "Een stad in complete chaos", zegt hij. We interviewden hem per e-mail.

- De UNO heeft de VS en Groot-Brittannië officieel aangeduid als "bezettingsmacht" in Irak. Legaliseert dit de bezetting?
Dr. Abdul-Haq Al-Ani. Legaal gesproken had de VN-Veiligheidsraad geen andere keuze dan te erkennen dat de VS en Groot-Brittannië Irak bezetten. Maar dat maakt de bezetting nog niet legaal. De VN kunnen niet ingaan tegen hun eigen Handvest, dat inbreuken op de nationale soevereiniteit van de VN-lidstaten niet erkent.
- Hoe zit het met de politieke en juridische instellingen in Irak?
Dr. Abdul-Haq Al-Ani. In Irak is er vandaag geen sprake van enig werkelijk politiek leven. Op vlak van justitie weet niemand hoe de zaken verlopen. De Amerikaans-Britse troepen staan in voor wet en orde, volgens hun eigen procedures, die niet onderworpen zijn aan de lokale wetten. Deze praktijken zijn een schending van het internationaal recht, dat stelt dat de rechten van de bevolking onder bezetting moeten beschermd worden.
- Zijn er legale gronden voor de arrestatie van de 55 Iraakse gezagsdragers van het fameuze kaartspel?
Dr. Abdul-Haq Al-Ani. Neen. De enige mensen die zonder formele beschuldigingen kunnen gearresteerd worden in een situatie van oorlog en bezetting, zijn soldaten. En zelfs die moeten onmiddellijk voor een rechtbank gebracht worden. Geen enkele van de ongeveer 30 gevangenen heeft enige juridische bijstand of contact met zijn familie gehad. Niemand weet in welke omstandigheden ze worden vastgehouden.
- Ook over de toestand van Tarik Aziz weet u niets meer?
Dr. Abdul-Haq Al-Ani. Ik weet niet op welke manier hij is gearresteerd. Het enige wat ik weet, is dat hij wordt vastgehouden in een interneringscentrum dichtbij de internationale luchthaven van Bagdad. Hij heeft nog steeds geen toestemming gekregen om een advocaat te zien. Zijn familie heeft mij aangeduid om hem juridisch advies te verstrekken, maar de Amerikanen lieten mij niet toe hem te bezoeken.
Er is geen enkele aanwijzing of en wanneer hij formeel in beschuldiging van iets zou worden gesteld. De Amerikaanse militaire bevelhebbers vertelden me dat hij "voor onbepaalde tijd" wordt vastgehouden en dat zijzelf wel zouden bepalen wanneer hij juridisch advies zou kunnen krijgen…
- Welke stappen overweegt u?
Dr. Abdul-Haq Al-Ani. Ik ben gerechtelijke procedures aan het voorbereiden in Londen tegen de Britse regering, voor inbreuken op de wet op het Internationaal Strafhof. Net als met de zaak tegen VS-generaal Franks in Brussel, ben ik van mening dat die misdadigers moeten vervolgd worden waar en wanneer er ook maar enige mogelijkheid toe bestaat.