arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS elimineren zonen Saddam
by Bert De Belder Wednesday July 23, 2003 at 09:48 PM
bert.de.belder@skynet.be

34 van de 55 Iraakse gezagsdragers uit het 'kaartspel' van Bush zijn opgepakt of gedood. En samen met hen honderden Iraakse burgers en ex-militairen. Over hun lot is zo goed als niets geweten. In Irak heersen vandaag de wetten van de Far West.

Chantal Van de Cruys, van de Belgisch-Iraakse Vriendschapsvereniging, belt me op, totaal overstuur: "Het is verschrikkelijk! Op 13 juli, om halftwee 's nachts, zijn vrienden van mij in Bagdad gearresteerd door Amerikaanse militairen. Ik weet niet waarom, ik weet niet waar ze heen gebracht zijn, ik weet niet hoe het met hen gaat, ik weet niets. Ik heb Amnesty International gecontacteerd, het Internationale Rode Kruis, het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken… Niemand kan me voorthelpen. Die Amerikanen, die kunnen blijkbaar ongestraft hun gangen gaan!"
De VS arresteerden eerder al ministers en academici, zoals de gerespecteerde wetenschapper Huda Salih Mahdi Ammash, professor biologie. In het kaartspel heet ze botweg "wetenschapper voor massavernietigingswapens". Vice-premier Tarik Aziz, die internationaal gekend was om zijn open, joviale houding, werd op 24 april ingerekend. Op 22 juli kwamen de zonen van Saddam Hussein, Uday en Qusay, om bij een vuurgevecht in de noordelijke Iraakse stad Mosoel. Op hun hoofd stond een prijs van 15 miljoen dollar elk (Saddam zelf is 25 miljoen dollar waard). Een onwettige aansporing voor premiejagers en huurdoders. "Dead or alive"? Neen, de zonen van Saddam moesten finaal uit de weg geruimd worden. Na een zes uur durend vuurgevecht, met een paar honderd VS-militairen, vond men in het zwaar belegerde huis de lichamen van… vier mensen, onder wie een tiener van veertien. Kon het machtigste leger van de wereld die vier mensen echt niet levend te pakken krijgen? Alternatief kaartspel: "US regime change"
Het kaartspel van de 55 'most wanted' Irakezen is in de VS te koop in de boekhandel en via internet en te bekijken op o.a. de website van CBS, onder de actiefilmtitel "The Hunt" (de jacht). Een wansmakelijke poging om de oorlog 'populair' te houden. Activisten in de VS hebben een tegen-kaartspel ontwikkeld, met de 55 meest gezochte oorlogsmisdadigers, G.W.Bush op kop. Dit kaartspel voor "US regime change" vind je op http://www.gatt.org.