arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werelddag van de mangroves
by FIAN Wednesday July 23, 2003 at 04:32 PM
jonas@fian.be 02/6485118 Van Elewyckstraat 35 1050 Brussel

vrijdag 26 juli is tot de eerste wereldwijde 'Dag van de Mangroves' uitgeroepen. In een vijftiental landen zullen acties doorgaan van vissersgemeenschappen om de aandacht te vestigen op de problemen veroorzaakt door de garnalenkweekindustrie, nl. verwoesting van deze fragiele ecosystemen en verarming van de bevolkingsgroepen die ervan afhangen voor hun levensonderhoud.

Wereldwijd protest van lokale vissersgemeenschappen tegen de garnalenindustrie op de "Internationale Dag van de mangroves" op 26 Juli

Op 26 juli, zullen vissers-ambachtslieden in de gehele wereld protesteren tegen de vernieling van hun bestaansmiddelen door de industriële garnalenproductie, daarbij ondersteund door niet-gouvermentele organisaties. ''Red de mangroves'' is de slogan van deze dag om de aandacht van het publiek te vestigen op de problemen die veroorzaakt worden door de onafgebroken expansie van de bio-industrie van garnalen. De globale protesten zijn het begin van een internationaal groeiend netwerk van kleinschalige vissersorganisaties en niet-gouvernementele organisaties tegen de garnalenindustrie.

De beslissing om deze werelddag van protest te organiseren werd genomen in mei, tijdens de workshop "in de Handen van de Vissers" in Fortaleza, Brazilië, waar vissers-handwerkslieden en niet- gouvernementele organisaties van Latijns-Amerika voor de zevende keer samenkwamen. Het doel van het seminarie was om de aandacht te vestigen op de talrijke problemen veroorzaakt door de expansie van de industriële garnalenkwekerijen. Deze bedreigen de ecosystemen van mangrove-bossen, en leiden tot een sterke verarming van de lokale gemeenschappen die van deze mangroves leven. Deze agressieve uitbreiding beperkt zich trouwens niet tot Brazilië, maar is in vele landen wereldwijd een bezorgdheid.

De deelnemers aan het seminarie hebben besloten om 26 juli 2003 tot ''de Internationale Dag voor het behoud van de mangroves'' uit te roepen. Deze oproep tot protest heeft onmiddelijk internationale steun gevonden. Vloten van ambachtelijke vissers zullen zich samentroepen dichtbij de steden en plaatsen waar de garnalenindustrie en de verdwijning van mangrove problemen veroorzaken.

''De onduurzame garnalenindustrie veroorzaakt armoede in de producerende landen door het hakken van mangroven, waarbij belangrijk kustmoerasland vernietigd wordt, het milieu verontreinigt wordt en lokale mensen van hun land worden verdreven", zegt Gertrud Falk van de internationale mensenrechtenorganisatie FIAN, die strijdt voor het recht op adequate voeding (FoodFirst Informatiion and Action Network).

Voor de aanvoer van garnalen naar de Europese, Noordamerikaanse en Japanse markten, werd meer dan 50% van mangroves vernietigd tijdens de laatste twee decennia, om plaats te ruimen voor de garnalenindustrie. De lokale gemeenschappen werden uitgewezen, de bodem en het water door chemische producten verontreinigd... Nochtans zijn mangroves een uniek ecosysteem en een habitat voor talrijke planten- en diersoorten die alleen daar voorkomen. Zij leveren voedsel, brandhout en geneesmiddelen aan de inwoners, en bieden bescherming tegen orkanen. De vernieling van mangrove betekent de verdwijning van de bestaansmiddelen van de kustbevolking. Tegenover de rendabiliteit van de industriële productie van garnalen voor de ondernemingen, staat de catastrofe die zij betekent voor de plaatselijke economieën.

Acties op 26 juli zijn voorzien in meer dan een dozijn landen waaronder Brazilië, Columbia, Ecuador, Honduras, Guatemala, Mexico, Bangladesh, Indië, Sri Lanka, de Filippijnen, Maleisië, Myanmar (Birma), Kenya, Nigeria, Duitsland en de Verenigde Staten.

For further information on this network, contact :
Gertrud Falk, g.falk@fian.de, Phone: 0049 2323 490099, Fax: 0049 2323 490018 or
Joachim Vorneweg, j.vorneweg@fian.de, Phone: 0049 2323 490099, Fax: 0049 2323 490018