arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Eurodusnie /Iraans protest
by eurodusnie Wednesday July 16, 2003 at 02:26 PM

Verklaring over positie Eurodusnie tav vereniging ‘Solidariteit met de Iraanse Democratische Beweging’ en de gebeurtenissen rond 9 juli 2003.


In aanloop naar de demonstratie van 9 juli jl. in solidariteit met de opstand van Iraanse Studenten tegen het fundamentalistisch Islamitisch regime heeft de vereniging ‘Solidariteit met de Iraanse Democratische Beweging’ bij anarchistisch collectief Eurodusnie aangeklopt voor ondersteuning van een door haar gehouden mars van drie dagen, van Amsterdam, via Haarlem en Leiden naar Den Haag. Eurodusnie werd gevraagd slaapruimte en eten te regelen voor naar schatting 40-60 marslopers, die onderweg naar Den Haag zouden zijn. Ook zou er op dinsdag 8 juli een informatie- en discussieavond plaatsvinden in het Eurodusniegebouw, Vrijplaats Boerhaavelaan.
Omdat wij strijders tegen onderdrukking en voor een radicale democratisering overal ter wereld een warm hart toe dragen, en dit initiatief (aanvankelijk) werd ondersteund door antiracisme-organisatie De Fabel van de Illegaal en vluchtelingenorganisatie PRIME, stemden wij in met het verzoek.

Op het laatste moment ontstonden echter (ook bij ons) grote twijfels over het karakter van de aangekondigde mars. PRIME trok haar steun op het laatste moment in en De Fabel van de Illegaal vond het moeilijk de zaak goed in te schatten. Er rezen twijfels over de politieke insteek van de mars en de organisatie bleek voorafgaande aan de mars uit elkaar te zijn gespat. Eurodusnie bleek ongewild speelbal te zijn geworden van elkaar naar het leven staande Iraanse oppositiegroepen, die elkaar voor rotte vis, CIA agenten of autoritaire communisten uitmaakten.
Toen de mars dinsdagmiddag helemaal geen mars bleek te zijn, en de eerder genoemde vereniging slechts langs te willen komen om pers te woord te staan, hebben wij per direct onze medewerking aan dit niet bestaande evenement opgezegd, daarbij in het midden latend of het zaakje naar CIA, rotte vis of Stalinisten stinkt. Bij ons zijn afspraken namelijk afspraken en we wensen al helemaal niet voor de gek gehouden te worden.

Wij hopen met deze korte verklaring afdoende antwoord te hebben gegeven op mogelijke vragen en twijfels die bij jullie zijn ontstaan.

Wij blijven natuurlijk solidair met strijders voor vrijheid en radicale democratiering. Dat deze strijd ook een strijd is tegen kapitalisme en ander fundamentalistische en autoritaire ideologieën is wat ons betreft evident.

Het Eurodusnie collectief
postbus 2228
2301 CE Leiden
Tel/fax: 071 5173019
Email: info@eurodusnie.nl

zie ook de oproep voor de mars: http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12785.shtml

E-Mail: info@eurodusnie.nl