arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

KIESRECHT VOOR NIET-EU BURGERS
by petitie Wednesday July 16, 2003 at 12:12 PM

Indien u de uitbreiding van het gemeentelijk stemrecht naar niet-EU-burgers ondersteunt en u deze petitie nog niet getekend hebt, nodigen we u uit dit alsnog te doen. Gelieve uw e-mail te vermelden zodat we u efficiënt kunnen contacteren op het moment dat een voorstel tot verlening in het Parlement besproken zal worden, zoals gestipuleerd in het regeerakkoord dat op 7 juli 2003 publiek gemaakt werd. D.J. & P.V.P.

Tijdens de vorige legislatuur heeft het gros van de democratische politieke formaties verklaard voorstander te zijn van de uitbreiding van het gemeentelijk stemrecht naar niet-EU-burgers. Het moment is voor de betrokkenen gekomen om tijdens deze legislatuur woorden in daden om te zetten. De politici die in het verleden de uitbreiding van het stemrecht niet aandurfden of om strategische redenen niet opportuun vonden, kunnen dit van hun kant alsnog goed maken.

Het stemrecht uitbreiden, is niet louter de belangen van een minderheid dienen. Het is een stap, in ons aller belang, in de richting van een rechtvaardiger en meer harmonieuze samenleving. Het versterkt de mogelijkheden tot ontmoeting en solidariteit over de grenzen van verschillende gemeenschappen heen. Het vergroot de electorale druk op gemeentelijke overheden om zich veel actiever voor de meest verwaarloosde buurten in te zetten. Het maakt ook een einde aan een beledigende discriminatie waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen twee soorten buitenlandse burgers.

Het gemeentelijk stemrecht voor niet-EU-burgers kan spoedig een feit worden. We durven geloven dat de parlementairen de kans om deze belangrijke stap te nemen niet opnieuw zullen laten schieten door lafheid. (*)

(*) De originele versie van de petitie, die gericht was aan de onderhandelaars van het regeerakkoord en vanaf 15 mei 2003 tot 7 juli 2003 door de eerste 5510 ondertekenaars getekend werd, had als tweede en laatste zin:
"Het moment is voor de betrokkenen gekomen om woorden in daden om te zetten bij de regeringsonderhandelingen. (...) We durven geloven dat de onderhandelaars de kans om deze belangrijke stap te nemen niet opnieuw zullen laten schieten door lafheid of naïviteit."