arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Overzicht solidariteitsacties arrestanten Thessaloniki [EU]
by via indymedia.nl Monday July 14, 2003 at 01:20 AM

Overzicht solidariteitsacties arrestanten Thessaloniki

solidariteitsacties tegen repressie-apparaat
In solidariteit met de gevangen genomen actievoerders tijdens en na de protesten tegen de EU-top in Thessaloniki, waren er donderdag 10 juli in diverse steden in Europa en daarbuiten solidariteitsacties, waaronder in Brussel, Londen, Athene en Madrid [ overzichten: 1 | 2 ]. Eerder waren er eind juni al solidariteitsacties in onder meer Londen en een bezetting van het Griekse consulaat in Berlijn. In Amsterdam werd begin juli het toeristenbureau van Griekenland gesaboteerd.

De protesten richten zich op de vrijlating van de gevangen en tegen het extreme geweld dat de politie buiten en binnen de gevangenis heeft gebruikt. Ook is er, net als in Gothenburg tijdens de protesten tegen de EU twee jaar geleden, geknoeid met bewijsmateriaal. De zeven die in Griekenland gevangen zitten, zien aanklachten van 7 tot 27 jaar tegen zich geëist. Er zijn inmiddels videobeelden en foto's over de manipulatie van het bewijs tegen Simon, een Britse actievoerder. Maar op de bankrekening, waarmee de arrestantengroep 30.000 euro wilt verzamelen voor de rechtszaken, is onlangs beslag gelegd.

Twee gevangenen, een uit Syrië, schreven al enkele brieven die vertaald zijn naar het Nederlands. Ze schrijven onder meer over de slechte omstandigheden in de cellen. Ook Simon heeft een brief gestuurd.

Zondag 20 juli is het alweer twee jaar geleden dat Carlo Guiliano tijdens protesten tegen de G8 werd vermoord. De daders werden nooit vervolgd. Die dag is uitgeroepen tot dag van internationale solidariteit met Carlo en alle andere slachtoffers van staatsterreur.

[ Thessaloniki Legal Team | abc Gent | Protest in Griekenland tegen een racistisch Europa | EU Summit Thessaloniki by Indymedia BE | IMC Thessaloniki | meer links ]