arch/ive/ief (2000 - 2005)


Affiche l'article sans les commentaires

Solidariteit met gevangenen Thessaloniki, Brussel
by anarchist black cross - gent Friday July 11, 2003 at 08:02 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Solidariteitsactie voor de gevangenen van Thessaloniki aan de Griekse ambassade.

Solidariteit met gev...
gramba2.jpg, image/jpeg, 616x416

Zo’n 25 mensen verzamelden gisteren, 10 juli, 11u, voor de Griekse ambassade te Brussel om hun solidariteit te betuigen met de activisten die nog steeds worden gevangen gehouden in Thessaloniki. De actie verliep in alle kalmte. Met een groot spandoek werd de ingang van de ambassade afgezet, een pamflet met tekst en uitleg werd aan het ambassadepersoneel overhandigd en uitgedeeld aan de voorbijgangers en automobilisten. Na een halfuur beval de politie te verhuizen naar de overkant van de straat, waar nog een uurtje werd doorgegaan met flyeren.

De actie maakte deel uit van een internationale solidariteitsdag waarvoor opgeroepen werd door de steungroep in Griekenland. Er vonden solidariteitsacties plaats in Athene, Bilbao, Burgos, Buenos Aires, Londen, Madrid, Mallorca, Palermo, Rome, Thessaloniki, Turijn, … .

In Athene betoogden 500-600 mensen voor de gebouwen van de Europese Unie, een betoging die kalm maar zeer sfeervol verliep, met tientallen zwartrode vlaggen. De dag voordien vond er in Athene ook een groot solidariteitsconcert plaats in Athene, en vorige zondag was er ook een betoging van zo’n 100 mensen rond de jeugdgevangenis van Avlona (50 km van Athene) waar twee van de gevangen activisten verblijven.

Twee van de gevangenen, Suleiman Dadouk (de Syrische politieke vluchteling) en Carlos Martinez (CNT militant uit Spanje) schreven een brief voor de internationale solidariteitsdag. We sturen later een vertaling daarvan door.

Er is ook een 8ste gevangene: de Amerikaanse activist die eerst was vrijgelaten met de anderen, maar onmiddellijk daarop opnieuw werd gearresteerd door de Vreemdelingenpolitie om gedeporteerd te worden. Hij zit sindsdien vast in Thessaloniki, in afwachting van zijn deportatie, terwijl advocaten dit trachten te verhinderen.

Hieronder de tekst van het pamflet:
____

PROTEST TEGEN DE VERENIGDE STATEN VAN EUROPA
VRIJHEID VOOR DE GEVANGENEN VAN THESSALONIKI
Van 20 tot 22 juni ll. kwamen in Griekenland nabij Thessaloniki de politieke leiders van de Europese Unie bijeen. Zoals dat gebruikelijk is geworden, trokken deze “vertegenwoordigers van het volk” zich terug in hun hoogbeveiligde residenties om hun plannen en belangen te bespreken en over onze toekomst te beslissen. Om dit in alle rust te kunnen doen, lieten zij zich beschermen door een 15.000 koppig politieleger.
Opnieuw werd er massaal gedemonstreerd tegen dit Europa van de elites en de arrogantie, van het grote kapitaal en de sociale afbraak, van de gesloten grenzen en de kampen, van de politie en het militarisme. Anarchisten en anti-autoritairen bezetten verschillende dagen de Aristoteles universiteit van Thessaloniki om ruimte te maken voor discussie, tegeninformatie en om acties voor te bereiden. Op donderdag 19 juni verzamelden zich meer dan 4000 anarchisten in de betoging in solidariteit met de immigranten. Die betoging verliep kalm en zonder noemenswaardige incidenten, zoals afgesproken. Op zaterdag 21 juni betoogden tienduizenden in het centrum van Thessaloniki. De anarchisten kozen die dag voor een offensieve strategie tegen de symbolen van de macht en het kapitaal, en voor een confrontatie met de ordestrijdkrachten. Tijdens die confrontaties werden een honderdtal personen gearresteerd, arrestaties die gepaard gingen met het gekende systematische politiegeweld. Verschillende mensen werden ook na hun arrestatie afgeranseld, mishandeld en bedreigd in het politiekantoor. Zo wou men hen ondermeer dwingen een blanco papier te ondertekenen dat nadien door de politie zelf kon worden ingevuld met valse verklaringen.
Uiteindelijk werden 29 mensen gerechtelijk aangehouden. Op woensdag 25 juni werden 22 van hen vrijgelaten, de meeste mits betalen van een borg of onder voorwaarden. Zij zullen later nog moeten voorkomen voor kleinere misdrijven. Op dit moment zitten er dus nog 7 kameraden in de gevangenis; zij worden in preventieve hechtenis gehouden (die tot 18 maanden kan duren). Allen worden ze beschuldigd van ernstige misdrijven: bezit of gebruik van “wapens” en “explosieven” (katapulten, molotovs), oproer, ernstige verstoring van de openbare orde, … waarvoor gevangenisstraffen tot 25 jaar kunnen uitgesproken worden. De rechter besliste over hun gevangenzetting zonder ook maar één van hen te horen of het ‘bewijsmateriaal’ ernstig te bekijken; hij baseerde zich enkel op de verklaringen van de politie. In de pers wordt ondertussen een hetze gevoerd: naast de pogingen tot depolitisering en criminalisering (“vandalisme, “hooligans”), tracht men er ook nog “terrorisme” bij te sleuren. Eén van de Spaanse arrestanten wordt opgevoerd als een “internationaal gezochte Baskische anarchist”,“expert in terrorisme”,etc. Geen van de gearresteerde Spanjaarden is Bask, maar op een leugentje komt het niet aan en het nieuwe arsenaal van antiterrorismewetten moet toch eens in stelling worden gebracht… .
Simon Chapman (Engeland), Fernando Perez Gonaiz en Carlos Martin Martinez (Spanje), Suleiman Dadouk (Syrië), Spiros Tsitsas (Griekenland) bevinden zich in de gevangenis van Diabata, Michalis Traikapis en Dimitris Fliouras (Griekenand) in die van Avlona.
Bijzondere aandacht vraagt Suleiman Dadouk. Hij is een politieke vluchteling die in zijn land werd veroordeeld tot de doodstraf. Hij verblijft al 13 jaar in Griekenland, maar heeft geen geldige verblijfspapieren, en riskeert dus uitgewezen te worden!
VANDAAG STAAN WIJ HIER VOOR DE GRIEKSE AMBASSADE OM DE VRIJHEID TE EISEN VAN ONZE KAMERADEN IN DE GEVANGENISSEN VAN GRIEKENLAND.
MORGEN STRIJDEN WIJ VERDER VOOR DE VRIJHEID VAN ALLEN