arch/ive/ief (2000 - 2005)

GROENFRONT! BEZET BOS EFTELING!
by GroenFront! Tuesday July 01, 2003 at 10:11 AM
entenwoud@groenfront.nl

Actienetwerk GroenFront! heeft in sprookjesstijl een bos bezet waar de Efteling later dit jaar hotels en bungalows wil bouwen. De bouwplannen zijn omstreden. Lokale milieuorganisaties zijn tegen de plannen waarin het 24 hectlare, honderd jaar oude bos gedeeltelijk wordt gekapt en geheel wordt verstoord. Het Entenwoud, de nieuwste actie-attractie van de Efteling!

GROENFRONT! BEZET BO...
030630-groenfront-trekken.jpg, image/jpeg, 400x267

Het Entenwoud heeft een hoge ecologische waarde en is een belangrijke schakel tussen de Loonse en Drunense Duinen en natuurgebied Huis Ter Heide. Het huisvest bovendien een dassenburcht. Ondanks de bezwaren tegen de bouw van de hotels, stellen de activisten niet tegen de Efteling te zijn. “Wij gaan er graag op bezoek. De Sprookjesfiguren zijn onze vrienden. Maar zij zijn net als de bomen het slachtoffer van de plannen,” aldus Lot, boomhutbewoner.

De activisten zijn uitgenodigd door de Leflaven, een groep sprookjesfiguren die uit de Efteling naar het bos zijn gekomen om hun vrienden de dassen, egels en anderen te helpen. Leflaaf Loco: “In de Efteling is een nieuwe vizier. Die doet niet veel goeds! Hij wil alleen een heel dikke boterham. Waar hij het laat weet ik niet! En hij heeft slechte raadgevers. Die zijn van lotje getikt!”. Die raadgevers zijn de ‘partners’ van de Efteling, zoals ABN-AMRO, bouwfraudebedrijf Heijmans, vakantiegigant Roompot en andere.

“Er komt hulp van alle kanten, leuk hé! Zelfs de bomen worden wakker, hoorde ik. Dat zijn de Enten en als die boos zijn dan kan je maar beter snel naar het hazenpad!” roept Loco uit.

Het Entenwoud is deze middag geopend van half drie (rondleiding) tot vier uur voor pers en publiek. De Sprookjesverteller en leflaaf Loco zullen om 15.00 uur vertellen over de herkomst van de Enten en waarom de Leflaven en het GroenFront! in opstand zijn gekomen.

GroenFront! voerde eerder actie o.a. tegen de Betuwelijn en de Afrikahaven bij Ruigoord. In beide gevallen gaf de tijd de activisten gelijk.
Ook in België is sinds kort een nieuw boomhuttenkamp, nabij Flobecq (Henegouwen). Op dit moment is een aktieweek gaande tegen de illegale vuilstort aldaar die het Hoppebos aantast. Op 5 juli vindt een grote demonstratie plaats ( http://www.patdagach.tk).

Meer informatie op  http://www.groenfront.nl/entenwoud
Kakeldoos: 06 45724414

Het actiekamp is te vinden direct achter de Efteling bij Kaatsheuvel, aan de Eftelingsestraat, volg een zandpad aftakkend van de N261.