arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kif Kif organiseert een basiscursus journalistiek voor allochtone jongeren
by KifKif Tuesday July 01, 2003 at 12:00 AM

Kif Kif organiseert een basiscursus journalistiek voor allochtone jongeren www.kifkif.be

De berichtgeving over allochtonen in de media laat vaak te wensen over. Als allochtonen al aan bod komen, is dit meestal op een negatieve en stereotiepe manier. Door de band belicht men enkel de ‘problemen’ met allochtonen en focust men op o­nderwerpen als criminaliteit, terrorisme, drugs, rellen … De belangrijkste oorzaak hiervan is het marktgericht zoeken naar sensationeel nieuws. In deze alomvattende strijd om de kijk- en leescijfers is er weinig of geen plaats voor een positieve, evenwichtige en constructieve vorm van berichtgeving.

De maatschappelijke gevolgen hiervan kunnen nauwelijks o­nderschat worden. De media worden niet voor niets de vierde macht genoemd. De manier waarop zij over bepaalde o­nderwerpen berichten, heeft directe gevolgen voor de intermenselijke verhoudingen. Reeds aanwezige vormen van vooroordelen, racisme en discriminatie worden verder versterkt en uitvergroot. Dit heeft tot gevolg dat steeds meer mensen er sterk gepolariseerde denkbeelden op nahouden. Men gaat steeds meer in termen van ‘wij’ en ‘zij’ denken. Het spreekt vanzelf dat dit de verwezenlijking van een harmonieuze en vreedzame samenleving absoluut niet ten goede komt.

Een diepe o­ntevredenheid over deze gang van zaken en de wil om er iets aan te veranderen brengt Kif Kif er toe een basiscursus journalistiek voor allochtone jongeren in te richten. Met deze cursus hoopt Kif Kif een bijdrage te leveren aan het streven naar een evenwichtige vorm van journalistiek. De huidige vorm van berichtgeving kan immers enkel veranderen als er ook allochtone berichtgevers, journalisten, redacteurs, … werkzaam zijn.

In de basiscursus journalistiek komen o­nder andere de volgende vragen aan bod:
- Hoe ziet het medialandschap in Vlaanderen eruit?
- Welke zijn de verschillende journalistieke schrijfstijlen?
- Hoe spoort men relevante informatie op?
- Aan welke criteria moet een goed interview voldoen? Hoe neemt men zelf een interview af?
- Hoe schrijft men nieuwsberichten voor websites?
- Aan welke taalkundige aspecten moet men bijzondere aandacht besteden?
- Hoe kun je taal- en schrijffouten zelf opsporen en vermijden?

PRAKTISCH

Wie zijn de lesgevers?

De opleiding wordt door twee ervaren lesgevers verzorgd:
- Jeroen Terlingen, docent Journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek (Tilburg, Nederland).
- Vera Turpyn, docente Nederlands aan de hogeschool KHBO (campus Sint-Michiel, Brugge).

Wie komt er voor de lessen in aanmerking?

De lessen staan open voor allochtone jongeren (minstens één grootouder uit een niet-West-Europees land) tussen 18 en 25 jaar. Omdat de cursisten tijdens de lessen een individuele begeleiding krijgen, kunnen er hoogstens 15 jongeren deelnemen. Wie het eerst ingeschreven is, komt het eerst aan bod. Enige vereiste is een vrij goede beheersing van het Nederlands zowel in het spreken als het schrijven. Verdere voorkennis is niet nodig. Om mee de kosten te dragen, betaalt de cursist een kleine bijdrage van 25 euro. In dit bedrag zijn de lessen, het vereiste werkmateriaal en een gedrukte cursus inbegrepen.

Waar en wanneer vinden de lessen plaats?

De lessen worden in Antwerpen georganiseerd. Afhankelijk van het succes kan hetzelfde pakket later ook op andere plaatsen aangeboden worden. De lessen starten eind september en eindigen in de loop van december. Wekelijks is er een sessie van drie uur, en dit gedurende twaalf weken. De deelnemers die minstens 10 van de 12 lessen volgen, o­ntvangen na afloop een uniek certificaat.

Hoe kan men zich inschrijven?

Inschrijven kan enkel via de website van Kif Kif (http://www.kifkif.be). Daar kan men zijn persoonlijke gegevens invullen. We vragen aan de kandidaten ook een korte voorstelling van zichzelf (maximaal 500 woorden) en de motivatie waarom ze aan een dergelijke cursus willen deelnemen.
Na de inschrijving op de site en de storting van 25 euro op het rekeningnummer van Kif Kif 001-3569457-30 (met vermelding ‘cursus’, voornaam en naam) is de inschrijving geldig en worden de kandidaten van het verdere verloop op de hoogte gebracht.

Nog vragen?

info@kifkif.be stuurt graag een antwoord.