arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 22/06/03 - Oorlog tegen drugs, of tegen oppositie?
by Filippijnengroepen Belgie Monday June 23, 2003 at 03:09 AM
fgb@online.be

DRUGS: Oorlog tegen drugs, of tegen oppositie?; TERREUR: Verdachten bomaanslag bewijs van MILF-JI link?; GRONDWET: Boeren en vice-president tegen grondwetswijziging; BOEREN: 15 jaar landhervorming maar nog geen land; MENSENRECHTEN: 9 boeren en kinderen in Leyte afgeslacht;EDUCATIE: Record aantal scholieren in openbare scholen

DRUGS: Oorlog tegen drugs, of tegen oppositie?

Volgens senator Robert Barbers is druggebruik een groot probleem geworden in de Filippijnen. Maar liefst 3,4 miljoen Filippino’s zouden illegale drugs gebruiken. Het gaat vooral over goedkope amfetamines, die sinds de jaren 90 Oost-Azië overspoelen. De senator, zelf ooit een politieofficier, legde de schuld bij de politie die zelf in de drugshandel betrokken is.

Presidente Gloria Arroyo kondigde meteen grootse maatregelen af. In 3 maanden moeten 62 drugbendes (1/3 van het totaal) opgerold worden. Voor de campagne, onder de directe leiding van de presidente, wordt 1 miljard peso vrijgemaakt. Het doet allemaal denken aan een gelijkaardige campagne die de Thaise eerste minister Thaksin Shinawatra in februari had gelanceerd en waarbij meer dan 2000 doden vielen, voornamelijk in standrechtelijke executies.

Bovendien kreeg de hele campagne meteen een politieke ondertoon toen de oude beschuldigingen tegen senator Panfilo “Ping” Lacson opnieuw werden boven gehaald. Volgens Barbers is zijn collega Lacson, een andere ex-politieofficier, betrokken in de drugshandel. De beschuldigingen komen zeer ongelegen voor Lacson die volgend jaar waarschijnlijk de presidentskandidaat wordt van het kamp van ex-president Estrada.

TERREUR: Verdachten bomaanslag bewijs van MILF-JI link?

Muklis Yunos, een Filippijnse moslim die vorige maand in Mindanao werd gearresteerd, bekende medeplichtigheid aan de bomaanslagen in Manilla op 30 december 2000 waarbij 22 mensen het leven lieten. Hij zou daarbij samengewerkt hebben met Fathur Al-Ghozi, een Indonesiër die eerder al bekende. Beiden werden aan de media getoond omdat ze volgens de Filippijnse overheid de banden aantonen van het Moro Islamic Liberation Front (MILF) met het ‘internationaal terrorisme’. Al-Ghozi beweert lid te zijn van Jemaah Islamiya (JI), die gebaseerd is in Indonesië, terwijl Yunos lid zou zijn van het MILF. De woordvoerders van het MILF ontkennen echter dat Yunos ooit lid geweest is van de Filippijnse guerrilla.

“MILF denies hosting ‘terrorist’ groups” op de website van het MILF
http://www.luwaran.com/contantino.htm
“Multiple murder raps filed vs suspect in Manila blasts” in Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/jun/19/nat_5-1.htm

GRONDWET: Boeren en vice-president tegen grondwetswijziging

Vice-president Teofisto Guingona kon andermaal op applaus van de volksbeweging rekenen toen hij zich scherp uitsprak tegen een grondwetswijziging. Andere politieke instanties, waaronder ook Guingona’s eigen partij en het paleis, zijn de grondwets­wijzigingen al aan het voorbereiden. Volgens de vice-president, die gekend staat als een principiële nationalist, zullen alle bepalingen die de Filippijnse economie beschermen tegen buitenlandse inmenging geschrapt worden. De Wereldbank, de VS-ambassadeur en de Europese Unie hebben de Filippijnen al verzocht om de grondwettelijke ban op te heffen die buitenlanders ervan weerhoudt om land op te kopen. Ka Paeng Mariano, de voorzitter van de boerenvakbond KMP, wijst erop dat dit de deur zou openzetten voor een nieuwe golf van grootgrondbezit, door buitenlandse ondernemingen nog wel.

“Guingona: Constitutional Assembly is a Threat to Peasant Land Rights” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-landrights.html

BOEREN: 15 jaar landhervorming maar nog geen land

Elk jaar op 10 juni wordt de start herdacht van het Comprehensive Agrarian Reform Program (CARP), het landhervormingsprogramma van de overheid. Dat gebeurde nu voor de vijftiende keer hoewel het programma na 10 jaar afgelopen had moeten zijn. De leiders van KMP en de vakbond van arbeiders in de suikerplantages, NFSW, hebben het programma van bij het begin consequent als bedrog afgewezen en zien die opstelling nu bevestigd in de vele voorbeelden van aanhoudend grootgrondbezit.

“15 years of CARP: CARP Beyond the Numbers” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-20/3-20-carp.html
“Cojuangco, DAR Accused of Making CARP a Sham” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-darcarp.html
“Agrarian Reform: Doomed from the Start” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-18/3-18-arnegros.html

MENSENRECHTEN: 9 boeren en kinderen in Leyte afgeslacht

Een nationale onderzoeksmissie onder leiding van de Ecumenical Movement for Justice and Peace (EMJP) onderzocht de omstandigheden waarin 9 boeren, de jongste een kind van 13 jaar, de dood vonden in de gemeente Kananga op het eiland Leyte. Het leger had het oorspronkelijk over een succesvol gewapend treffen met het New People’s Army (NPA). Dat werd echter tegengesproken door de lokale boerenorganisaties. Volgens hen was er helemaal geen gewapend treffen geweest maar waren de 9 boeren, van wie 4 minderjarigen en bijna allen uit Kananga zelf, koelbloedig afgemaakt. Dat werd bevestigd door de bevindingen van de onderzoeksmissie. Pittig detail: tijdens de onderzoeksmissie werd de verantwoordelijke officier beloond met een studiebeurs in Fort Leavenworth in de VS.

“GMA Accused as Coddler of Killers in Uniform” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-killersinuniform.html

EDUCATIE: Record aantal scholieren in openbare scholen

Bij de heropening van de scholen barstten de openbare scholen weer bijna letterlijk uit hun voegen. Het aantal scholieren in de staatsscholen bedraagt nu 17,6 miljoen, 800.000 meer dan vorig jaar. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren doorgezet: Ouders moeten hun kinderen van de duurdere privé-scholen halen om verder te studeren in de goedkopere, overbevolkte staatsscholen. Het nieuwe schooljaar bracht dus alweer de vertrouwde taferelen van overbevolkte, overstroomde klassen, scholieren die les volgen onder een boom en kinderen die hun stoel meebrengen naar school. Daarnaast is er het toenemende fenomeen van de scholieren in ‘ploegendienst’. Kinderen die in 2 ‘ploegen’ les volgen (van 6 tot 12 ‘s morgens of van 1 tot 7 ‘s namiddags) zijn al lang geen uitzondering meer.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 22/06/03)