arch/ive/ief (2000 - 2005)

Twee Belgische artsen mogen Israël niet in
by Bert De Belder Monday June 23, 2003 at 12:59 AM
bert.de.belder@skynet.be

Twee Belgische artsen mogen Israël niet in voor medische onderzoeksmissie Palestina! Op retour-vliegtuig naar Zaventem gezet, aankomst 5.20 uur

Dr. Sofie Blancke, huisarts (Geneeskunde voor de Derde Wereld/Medical Team) en Prof. Dr. Guido Vanham, internist (CODIP, Artsen voor Vrede en Vlaams Palestina Komitee) zijn vannacht rond 23.45 u bij hun aankomst op de Ben Goerion-luchthaven van Tel Aviv aangehouden en worden op het eerste vliegtuig terug naar Zaventem gestuurd.

Ze maken deel uit van de Medical Fact-Finding Mission Palestina, ondersteund door het Actieplatform Palestina, die van 23 tot 28 juni samen met de Nederlandse artsen Dr. Tariq Shadid en Dr. Henri Van de Vall en met Mw. Gretta Duisenberg, de vrouw van de voorzitter van de Europese Centrale Bank, een onderzoek zou doen naar de gezondheidssituatie in de Bezette Gebieden.

Het Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken geeft als reden op dat de artsen niet om medische, maar om politieke redenen Israël binnen wilden. Ook de Nederlandse artsen zou de toegang tot Israël ontzegd worden, terwijl Mw. Duisenberg wél zou binnen mogen.

Als de gezondheidstoestand in de Palestijnse gebieden tot verboden onderwerp wordt verklaard, en artsen tot persona non grata, kunnen we het ergste vrezen voor wat het Palestijnse volk wordt aangedaan. Laat dit een aanzet zijn tot een verhoogd engagement voor de Palestijnse rechten!