arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vereniging voor Bos in Vlaanderen betreurt nakende ontruiming van D’Hoppebos
by VBV (posted by joeri) Friday June 20, 2003 at 11:18 AM
Jass.Cnudde@vbv.be

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw (VBV) is reeds meer dan 30 jaar actief om het bos te beschermen. De VBV steunt dan ook de eisen van de bezetters in het D’Hoppebos en van het comité FoeRT-FouRTe tegen de vele wantoestanden in het boscomplex: het illegale stort “De Radar”, de illegale zavelwinning op de “Mont de Rhodes” en de illegaal aangelegde weg in het D’Hoppebos.

Deze illegale activiteiten bedreigen het boscomplex Brakelbos - Mont de Rhodes Hoppebos dat een Europese bescherming geniet als Natura 2000-gebied. Dit bos heeft trouwens een heel belangrijke recreatieve functie. Duizenden mensen vinden hier rust en ontspanning in een groene omgeving. Voor de NV Fort Labiau is deze recreatie een doorn in het oog en men doet er dan ook alles aan om de recreant te ontmoedigen. VBV wil dan ook dat alle bossen in Flobecq opnieuw toegankelijk worden voor het publiek!

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw (VBV) is ontstemd dat de gemeente Flobecq en de Waalse overheid geen stappen onderneemt om deze natuurbedreigende illegale activiteiten een halt toe te roepen. Illegaal? Inderdaad, zowel het storten, als de zavelwinning als de aanleg van de weg gebeurden zonder de nodige vergunningen. Voor een aantal activiteiten werd Fort zelfs veroordeeld door de rechtbank. Anderzijds lijkt die overheid wel geneigd om heel wat energie te steken in het verwijderen van een beperkt aantal actievoerders. Het zijn niet de actievoerders die het bos schade toebrengen, wel de activiteiten van de NV Fort Labiau. De Waalse overheid slaat de bal totaal mis. Is hier opnieuw een Lappersfort in de maak?

VBV roept de Waalse overheid op eindelijk werk te maken van de uitvoering van de eigen beslissingen en rechtspraak. We roepen de gemeente en het Gewest op het stort defintief te sluiten en een sanering van de bodem te starten. Bovendien moet de zavelwinning onmiddellijk worden stilgelegd en moet het DHoppebos onmiddellijk worden hersteld in zijn oorspronkelijke staat. VBV wil dat de Europese bescherming voor het bos ook daadwerkelijk op het terrein wordt uitgevoerd. Bovendien moet de bosrecreatie opnieuw alle kansen krijgen die het verdient.

Meer informatie
Jasse CNUDDE, Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw, Geraardsbergsestw 267, 9090 Gontrode (GSM 0497/08.37.72, Jass.Cnudde@vbv.be) of http://www.vbv.be/hoppe.doc.