arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gretta Duisenberg met artsen naar Palestina
by Bert De Belder Tuesday June 17, 2003 at 09:17 AM
bert.de.belder@skynet.be

Op 23 juni aanstaande zal een medische delegatie, bestaande uit vijf artsen uit Nederland en België, naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza reizen in het gezelschap van Gretta Duisenberg, voorzitster van Stop de Bezetting.

Mw. Duisenberg, de vrouw van de voorzitter van de Europese Centrale Bank, is internationaal gekend om haar solidariteitsacties voor de Palestijnse rechten, en kreeg in 2002 de prijs van de Liga voor de Mensenrechten.

De reis, getiteld "Medical Fact Finding Mission Palestine", is georganiseerd door Stop de Bezetting, in samenwerking met Geneeskunde voor de Derde Wereld, Artsen voor Vrede, de Union of Palestinian Medical Relief Committees, CODIP, het Vlaams Palestina Komitee en het Actieplatform Palestina.

De vijf artsen zijn uit Nederland Tariq Shadid, chirurg uit Sneek en Henri van de Vall, internist uit Ouderkerk a/d Amstel, en uit België Guido Vanham, internist/viroloog uit Antwerpen, Colette Moulaert, kinderarts uit Charleroi, en Sofie Blancke, tropenarts/huisarts uit Antwerpen.

Het doel van het bezoek van deze delegatie is om informatie te verzamelen over de huidige toestand van de gezondheidszorg in de Palestijnse gebieden, die volgens recente berichten zwaar te lijden heeft onder de Israëlische bezetting. De voortdurende afsluitingen van wegen door de vele checkpoints van het Israëlische leger leiden in vele gevallen tot ernstige vertragingen, waardoor medische hulp voor zieken vaak te laat komt. Ook hebben de afsluitingen de plaatselijke economie dusdanig beschadigd, dat door ondervoeding de gezondheidssituatie in het algemeen en die van kinderen, zieken en ouderen in het bijzonder, ernstig is aangetast. Verder zijn er zeer talrijke meldingen van beschietingen van medisch personeel, ambulances en ziekenhuizen door het Israëlische leger, niet zelden met dodelijke afloop.

De delegatie zal bezoeken brengen aan ziekenhuizen, gezondheidscentra en vluchtelingenkampen, om te proberen zich een beeld te vormen van de omvang van de problematiek en de oorzaken hiervan te achterhalen.

Het rapport, dat hieruit voortkomt, zal na afloop van de reis worden gepresenteerd aan David Byrne, de Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming van de Europese Commissie. Het rapport zal verder overhandigd worden aan het Europees Parlement en de Nederlandse en Belgische regering.

De delegatie zal dagelijks berichtgeven via e-mails, die gelezen kunnen worden op http://www.g3w.be en http://www.stopdebezetting.nl.