arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geslaagde protestactie “EU: handen af van Cuba !”
by Iniciativa Cuba Socialista Saturday June 14, 2003 at 05:59 PM
ics@cubanismo.net

Vrijdag 13 mei om 17 u betoogden zo’n 120 mensen voor de Spaanse ambassade aan de Regentlaan in Brussel. Ze protesteerden tegen de sancties die de Europese Unie, op voorstel van de Spaanse premier Aznar, nam tegen Cuba.


Vrijdag 13 mei om 17 u betoogden zo’n 120 mensen voor de Spaanse ambassade aan de Regentlaan in Brussel. Ze protesteerden tegen de sancties die de Europese Unie, op voorstel van de Spaanse premier Aznar, nam tegen Cuba. De EU reageert hiermee op de krachtige maatregelen die de Cubaanse overheid recent trof tegenover een 70-tal personen die door de VS betaald werden om binnenlandse subversie te organiseren. De Cubaanse overheid kadert deze maatregelen in de verdediging van de soevereiniteit van het land, die door de toegenomen agressiviteit van de VS onder druk wordt gezet. De Europese Unie volgt nu de orders op van Washington om de Cubaanse revolutie aan te pakken.
In Cuba werd hiertegen donderdag al door meer dan een miljoen mensen gemanifesteerd. Voor de actie in Brussel was opgeroepen door de volgende organisaties: Iniciativa Cuba Socialista, Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS), Bolivia Centrum Antwerpen, Christenen voor het Socialisme, Oxfam Solidariteit/Solidarité, Werkplaats voor Theologie en Maatschappij, Vrede vzw, 11.11.11-Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, ARLAC (Association des Réfugiés Latinoaméricains et des CaraÏbes ), Coördinatie/Coordination Stop USA, Geert Vanlangendonck (coördinator Käthe Kollwitz Vredesloop), Aped (Appel Pour une Ecole Démocratique)/ OVDS (Oproep voor een Democratische School), Luthiers Sans Frontières, Chénge the world, Filippijnengroepen België, ACOD-Limburg, Rencontres pour la Paix en Geneeskunde voor de Derde Wereld/Médecine pour le tiers Monde. De betogers – waaronder ook opvallend veel mensen van Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische afkomst - eisten respect voor de soevereiniteit van Cuba en de onmiddellijke intrekking van de Europese sancties tegen Cuba. Ze scandeerden “Cuba sí, yankee no”, “Bush, assassin. Aznar, son chien” en “Cuba socialista vencerá” (“socialistisch Cuba zal overwinnen”).