arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gedetineerden de pineut
by billy the kid Thursday June 05, 2003 at 08:38 AM

Interessant berichtje over hoe corporatistisch gedrag van de cipiers vooral de gedetineerden treft.

Mensen verdwijnen niet zomaar. Iemand doet hen verdwijnen.

In het Antwerpse arresthuis zijn de cipiers al meer dan 100 dagen de fantastische goochelaars. Medewerkers van Justitieel Welzijnswerk Antwerpen (JWA) komen er niet meer in. Dat is het antwoord van de vakbonden op de overbevolking van de gevangenis én de onderbemanning van de diensten.

Hoewel de Vlaamse Regering en de federale minister van Justitie in 2000 een akkoord sloten werd dit zonder overleg opgeblazen. Dit akkoord – het “Strategisch Plan voor hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - zorgt dat gevangenen een beroep kunnen doen op de diensten van Vlaamse Gemeenschap. Door JWA en zijn medewerkers uit de gevangenis te houden, komt dit basisrecht in het gedrang.

JWA wil terug op het podium verschijnen en de aandacht van het publiek trekken. De goochelaar is immers niet almachtig, hij werkt met illusies. Laten we ons van de illusie ontdoen dat zitten en afwachten iets aan de situatie zal veranderen.

JWA nodigt u daarom uit op haar website, die u uitvoerig op de hoogte brengt van de situatie waarin de gedetineerden in Antwerpen verkeren. Basisrechten tover je immers niet op een willekeurig moment terug in je hoed om ze daar te laten verdwijnen. Een stand van zaken kan u nalezen bij “acties”.

Naast het informatieve aspect is er op de website ook plaats voor uw reacties, ideeën en vragen. Zo blijft u niet als een toeschouwer in het publiek zitten, maar mag u mee op het podium klimmen. Wie wil, kan zich inschrijven op de wekelijkse nieuwsbrief.

Mogen wij u vragen – voor u begint te surfen – om deze mail verder te sturen naar alle mensen in uw adresboek? Op die manier kunnen we nog meer mensen bereiken.

Alvast bedankt en veel surfplezier op http://users.pandora.be/JWA

Het JWA-team