Nieuwe elementen over de klacht tegen generaal Franks by stop usa Tuesday May 20, 2003 at 05:34 PM |
info@stopusa.be 0499/40.93.17 |
Nieuwe elementen tegen het doorsturen naar de Verenigde Staten van de klacht tegen generaal Franks
De klacht neergelegd door 19 slachtoffers van oorlogsmisdaden die werden begaan door het Amerikaanse leger in Irak heeft de toorn opgewekt van de hoogste instanties in de Verenigde Staten. Er werden bedreigingen gestuurd aan het adres van de Belgische regering. Deze wil het interventie-recht gebruiken dat haar wordt verleend door de gewijzigde wet.
Eerste Minister Guy Verhofstadt heeft aan de pers aangekondigd dat de komende Ministerraad de klacht zal doorsturen naar Amerikaanse rechtbanken, op advies van het parket.
Het verzet tegen dit doorsturen komt uit vele hoeken.
Een dergelijke ingreep van de uitvoerende macht zou zonder voorgaande zijn in de juridische geschiedenis van België. Artikel 7 § 4 van de gewijzigde wet die een tussenkomst mogelijk maakt werd sterk bekritiseerd door de Raad van State in haar advies over het wetsontwerp voor wijziging van de wet van 16.06.1993. Het Comité tegen folteringen van de Verenigde Naties heeft een oproep gericht aan de Belgische regering om geen gebruik te maken van haar recht op tussenkomst in de juridische procedure.
Het doorsturen naar Amerikaanse justitie zou simpelweg onwettelijk zijn. De gewijzigde wet van 16.06.1993 voorziet dat de regering de zaak alleen mag doorsturen als de wetgeving van het betrokken land alle oorlogsmisdaden vervolgen die door de Belgische wet worden vervolgd. Dit is in deze zaak niet het geval.
De aanklagers verzetten zich tegen een dergelijk doorsturen naar de Verenigde Staten omdat een dergelijke maatregel neerkomt op het verzekeren van straffeloosheid voor de oorlogsmisdaden waarvan zij het slachtoffer zijn. De oorlog werd al gevoerd tegen alle internationale rechtsregels in en er is geen enkele garantie dat de Vereneigde Staten niet op de zelfde weg doorgaan bij de afhandeling van de na-oorlog.
De vredesbeweging in de Verenigde Staten reageert geschokt op het voornemen van John Ashcroft, procureur generaal van de Verenigde Staten, om een 214 jaar oude wet te laten vernietigen die aan buitenlandse slachtoffers van zware misbruiken het recht geeft om voor Amerikaanse rechtbanken schadevergoeding te eisen. Het is evident dat in een dergelijk klimaat geen enkele waarborg bestaat voor een onbevoorrechte rechtsspraak.
Een duizendtal nationale et internationale personnaliteiten hebben al de oproep ondertekend die de Belgische regering vraagt om niet te buigen voor de Amerikaanse druk en de rechtelijke procedure niets in de weg te leggen.
Persconferentie
Woensdag 21 mei, om 14 uur,
Jeugdherberg Jacques Brel, Rue de la Sablonnière 30, 1000 Brussel, Salle Delvaux
Jan Fermon, advocaat van de 19 aanklagers, reageert om de plannen van de Belgische regering. Hij zal het Memorandum voorstellen dat hij richt aan de Ministerraad.Hij zal toelichten welk verzet zal aangetekend worden tegen een eventuele beslissing van de regering om de zaak door te sturen naar de Verenigde Staten.
Coördinatie STOP USA – info@stopusa.be - http://www.stopusa.be - 0499/40.93.17