arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met An Buelens (RESIST!)
by robin stokrum Monday May 12, 2003 at 03:07 AM

Was vorige week in Belgie en heb erg genoten van de wijk Borgerhout en de mooie moskees die het heeft. Heb ook een gesprek gehad over holebi's, AEL, oorlog en de diversiteit van Resist met An, die op de lijst Resist staat. DIY.

An Buelens is 22 jaar en staat dertiende op lijst Resist voor de Kamer, kamerlijst Antwerpen.
Zij is maatschappelijk assistente en werkt bij Geneeskunde voor het Volk, dokterspraktijk van de PVDA, in Deurne. De praktijk biedt gratis gezondheidszorg en is dertig jaar geleden opgericht. Verder is ze actief in de holebibeweging, zoals bij voetbalploeg d'Actief Sjotsers.

Een gesprek over holebi's, AEL, oorlog en de diversiteit van Resist.

Hoe ben je bij de lijst terechtgekomen?
Als scholier was ik lid van de jongerenbeweging van de PVDA. Op mijn achtiende ben ik dan lid geworden van de PVDA en van daaruit ben ik gevraagd of ik op de lijst wilde staan. Hiert heb ik ja op gezegd, omdat verzet tegen de oorlog voor mij belangrijk is. Dat is ook het belangrijkste speerpunt van de lijst. De lijst komt voort uit het platform StopUSA. We verzetten ons tegen de wereld die president Bush van de VS zo graag voor ogen heeft. Daarnaast staat de strijd voor gelijke rechten centraal. Het geld dat naar oorlog gaat, moet naar het sociale welzijn van de bevolking, zoals gezondheid, onderwijs, openbaar vervoer, etcetera.

Hoe kijk je aan tegen de manier waarop de AEL holebi's beschouwen? Is dat dan geen obstakel voor een lesbische vrouw? En de PVDA, aan de andere kant, vindt godsdienst toch opium voor het volk?
We zijn twee andere organisaties, maar deze punten vormen geen beletsel om samen te werken. Wij gaan mensen niet overtuigen dat ze geen moslim moeten zijn. Er zitten ook katholieken en moslims bij de PVDA. Resist vindt dat de staat a-cultureel en a-religieus moet zijn.
De AEL zegt dat homoseksualiteit niet de norm is, maar toch zeggen ze holebi's te respecteren. Zelf heb ik nooit verzwegen lesbisch te zijn. Daar heb ik van de AEL nooit iets van vernomen. Zij hebben ook altijd gezegd dit te accepteren en ons te aanvaarden zoals we zijn. Ahmed Azzuz heeft zelf ook gezegd: als ik een homo gediscrimeerd zie worden, zal ik daar voor opkomen. Resist komt op voor gelijke rechten voor iedereen, dus ook voor holebi's.

Hoe zag je de samenwerking met de AEL in het begin? De media zetten ze erg negatief neer.
Met de betogingen tegen de oorlog was er een sterke eenheid. Tijdens die betogingen had ik sterk het gevoel dat dit het was. Ik kreeg wel een klein beetje schrik met de manier waarop AEL door de media werd neergezet, en opeens moest ik ze nu met Resist gaan verdedigen. Maar die schrik heeft mij er niet van weerhouden. Ben vastberaden hierin en heb ook een kritische kijk naar de media. Je moet niet zomaar geloven wat ze zeggen.

De opzet was een brede lijst te formeren. De lijst is echter niet divers genoeg hoor ik. En dit is de schuld van de PVDA.
De lijst is eerlijk verdeeld, met eenderde die onafhankelijk is, eenderde AEL en eenderde PVDA. Zoveel onafhankelijken op de lijst, zegt voor mij al genoeg over de pluriformiteit en dat de lijst-Resist niet sectair is. Er is een aantal mensen die hard tegen de PVDA zijn. Maar iedereen die akkoord gaat met de beginselverklaring kon zich kandidaat stellen. Het is makkelijk om anderen naar beneden te halen. Zijzelf zouden dan initiatief moeten tonen. Het Resist-programma is breed en algemeen. Misschien dat ze het extreem vinden dat de PVDA streeft naar het communisme, maar dat is geen uitgangspunt van Resist.

Verwacht je dat Resist een zetel wint?
Ik vecht mee om Dyab in het parlement te krijgen. Daarvoor hebben we 52.700 stemmen nodig in Antwerpen, vijf procent van het totaal. Met de PVDA werken we voor drie verkozenen, met twee frontlijsten die we steunen: Dyab Abou Jahjah van de lijst-Resist in Antwerpen, Maria Vindevoghel van de lijst-Maria in Brussel-Halle-Vilvoorde en Collette Moulaert, dokter onder de bommen in Bagdad van de partijlijst PVDA in Henegouwen. De ruimte is er. Tachtig procent van de kiezers zijn de politiek kotsbeu. Politieke partijen beloven veel, maar doen weinig. De PVDA is anders. Wij zijn de enige die dokters naar Irak sturen om de mensen daar te helpen en de enige die gratis geneeskunde aanbieden in België.

De PVDA is pro-Saddam heb ik vernomen.
O ja? Wij zeggen gewoon: In iedere strijd moet je kijken wie de grootste vijand is en daar moet je je op concentreren. In die zin hebben we gezegd geen inmenging in Irak te willen. Contra Bush is contra het VS-imperialisme. En dan moet je niet gaan zagen dat Saddam slecht is, want daar bereik je niets mee. Wij steunen het volk van Irak tegen het VS-imperialisme. Het moet zelf bepalen wie de leider is.

Is de lijst Resist ook antimilitaristisch? Volgens jullie moet oorlogsgeld gaan naar sociale voorzieningen, maar in België gaat oorlogsgeld naar het leger en niet naar de oorlog in Irak.
In principe zijn we wel tegen het beroepsleger dat hier in België bestaat, maar de lijst Resist heeft tien punten en zegt hier weinig over. De PVDA vindt wel dat een land zich moet kunnen verdedigen. Het socialistische Cuba heeft ook een leger om zich tegen het imperialisme van de VS te verdedigen. Resist is tegen de Irak-oorlog en vindt die illegaal. Andere partijen zeggen dat ook zo te vinden, maar hielden de illegale wapentransporten voor de oorlog tegen Irak niet tegen.

Vind je verkiezingen niet zonde van je tijd, wat nuttiger besteed zou kunnen worden voor de opbouw van horizontalere netwerken van verzet en echte democratie?
Nee, want als we verkozen worden dan houdt de strijd niet op en kunnen we in het parlement een duidelijke stem naar voren brengen. Het is niet zo dat we de parlementaire weg op gaan. Het is gewoon een extra actiemiddel. Het is de bedoeling in het parlement een stem te krijgen.