arch/ive/ief (2000 - 2005)

Beste kiezer, kernwapens verwijderen, moeten we het zelf doen?
by Bomspotting Wednesday, May. 07, 2003 at 3:16 PM
Bomspotting@vredesactie.be 03/2816839 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

Een rondvraag van het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw naar de standpunten van de verschillende politieke partijen over de kernwapens in ons land, levert een bevreemdend resultaat op. Geen enkele partij verdedigt de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied, integendeel. Maar geen enkele partij durft het engagement op te nemen om de kernwapens effectief te verwijderen.

Beste kiezer, kernwa...
parlement1.jpg, image/jpeg, 1344x1008

Persbericht 7 mei 2003


BESTE KIEZER, KERNWAPENS VERWIJDEREN, MOETEN WE HET ZELF DOEN?


Een rondvraag van het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw naar de standpunten van de verschillende politieke partijen over de kernwapens in ons land, levert een bevreemdend resultaat op.

Geen enkele partij verdedigt de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied, integendeel. Maar geen enkele partij durft het engagement op te nemen om de kernwapens effectief te verwijderen.

Door massale acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, door symbolische acties, door duizenden klachten bij de rechtbanken neer te leggen, … heeft de Belgische bevolking haar mening duidelijk gemaakt: het Belgische engagement tot nucleaire taken moet onmiddellijk stoppen. Ook opiniepeilingen bevestigen deze stelling. Maar onze politieke partijen durven niet verder te gaan dan in het beste geval de verwijdering van de kernwapens te verdedigen tijdens eventuele regeringsonderhandelingen. Zich engageren voor een effectief resultaat is teveel gevraagd.

Vandaag hebben tijdens een ludieke actie de atoombommen van Kleine Brogel zich aangeboden aan de ingang van het parlement om asiel te vragen. Blijkbaar is het Belgische parlement de enige plek in ons land waar nucleaire wapens nog welkom zijn. (fotomateriaal beschikbaar op http://www.bomspotting.be)

Massavernietigingswapens zijn te belangrijk om deel uit te maken van een compromissenpolitiek. Het is immoreel om te onderhandelen over leven of dood. Daarom vragen het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw aan de diverse kandidaten op de kieslijsten om hun partijen op te roepen om een tandje bij te steken voor nucleaire ontwapening. Meer dan honderd kandidaten uit diverse politieke partijen ondersteunen reeds deze oproep en vragen aan ‘hun partij’ om in geval van regeringsdeelname de kernwapens effectief te verwijderen uit België.

Als dat niet helpt, moeten we de illegale kernwapens dan zelf verwijderen?



De partijen: de standpunten gaan in de goede richting, maar wanneer de uitvoering?

Geen enkele partij durft de aanwezigheid van kernwapens op ons grondgebied verdedigen. Integendeel, over het hele politieke spectrum wordt het nut van deze wapens in twijfel getrokken. Van de partijen die op onze vraag antwoorden sprak enkel de CD&V zich niet uit.

Tegelijk durft geen enkele partij zich stevig engageren voor de verwijdering van de kernwapens. Enerzijds wordt naar de standpunten van de andere politieke partijen verwezen, anderzijds naar de NAVO besluitvorming. Wie luistert er naar de stem van de Belgische bevolking? Welke partij stopt met verstoppertje te spelen achter de standpunten van de anderen? Wie heeft de politieke moed?



De kandidaten: verwijder de kernwapens in deze legislatuur!

Wij vroegen aan de kandidaten op de kieslijsten om hun partijen op te roepen om een tandje bij te steken voor nucleaire ontwapening. In een beperkte rondvraag ondersteunen reeds meer dan honderd kandidaten uit diverse politieke partijen deze oproep. Zij vragen aan ‘hun partij’ om in geval van regeringsdeelname de verwijdering van de kernwapens in te schrijven in het regeerakkoord. Het toont aan dat de weerstand tegen kernwapens over het hele politieke spectrum te vinden is, maar dat dit nog niet weerspiegeld wordt in de officiële standpunten van de verschillende partijen.



Beste kiezer, kernwapens verwijderen, moeten we het zelf doen?

Het Forum voor Vredesactie, Voor Moeder Aarde en Bomspotting vzw hopen dat de kandidaten op de kieslijsten hun partijen nog tot andere gedachten kunnen brengen zodat tijdens de volgende regeerperiode België een kernwapenvrije zone wordt.

Waarschijnlijk, beste kiezer, zal om het kernwapenbeleid te veranderen een bolletje kleuren in het stemhokje niet volstaan. Kies verstandig maar verdere geweldloze actie zal na 18 mei nodig blijven om de politieke partijen de nodige ruggengraat te bezorgen om hun standpunten in de praktijk om te zetten. U hoort er nog van.



Een overzicht van de reacties van de verschillende politieke partijen en de lijst van kandidaten die aan hun respectievelijke partijen vragen om de kernwapens de komende legislatuur te verwijderen vind je op http://www.bomspotting.be

kernwapens zoeken asiel in parlement
by Bomspotting Wednesday, May. 07, 2003 at 3:16 PM
Bomspotting@vredesactie.be 03/2816839 Patriottenstraat 27, 2600 Berchem

kernwapens zoeken as...
parlement2.jpg, image/jpeg, 640x480