arch/ive/ief (2000 - 2005)

Met Resist aan tafel: recept om Dyab in het parlement te krijgen
by Fatiha Dahmani & Christophe Callewaert Sunday May 04, 2003 at 06:39 PM

De Resist on Tour en de plakploegen zijn niet de enige wapens in de campagne die Dyab Abou Jahjah een zetel in het parlement moet bezorgen. Minder opvallend, maar minstens even efficiënt zijn de Resist aan tafel-gesprekken.

Het concept is eenvoudig. Iemand is op zoek naar stevige argumenten om familie of vrienden te overtuigen om op Resist te stemmen. Een kandidaat van Resist komt langs om op alle vragen te antwoorden waar die vrienden of familieleden mee zitten. Op het einde van het gesprek wordt het campagnemateriaal voorgesteld en wordt de aanwezigen gevraagd hoeveel mensen zij denken te kunnen overhalen om op Resist te stemmen.

Zohra Othman heeft ondertussen al wat ervaring met ‘Resist aan tafel’. Zij heeft ook het geluk dat ze kan vertrekken vanuit het Resist-boekje. “De reacties op het boekje zijn zo goed dat het bijna gênant wordt. Deze week kreeg ik een sms’je van een een mij onbekend meisje dat mij proficiat wenste omdat ze eindelijk eens het verhaal gelezen had van een Marokkaanse die niet tot een Belgisch product gekneed was. Ik heb haar terug gemaild met de vraag of ze geen Resist aan tafel-gesprek wou organiseren.” Het meisje nodigde Zohra uit om eens met haar ouders en zussen te komen babbelen. “Die zaten met heel veel twijfels, maar gelukkig had één van de zussen het boekje ondertussen ook gelezen zodat ik van haar ook wat hulp kreeg in de discussie. Na één uur waren ze overtuigd en hebben we samen geteld hoeveel stemmen ze dachten te kunnen binnenhalen voor Resist. We kwamen aan 22 stemmen.”

Zohra zal dit de laatste twee weken van de campagne dagelijks doen. Ook Mie Branders en Ahmed Azzuz hebben zich in de strijd geworpen. Mie legde al 13 afspraken vast. Via Resist aan tafel halen zij stem per stem binnen en dat met inhoudelijke argumenten.