arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zal de Europese Ontwikkelingssamenwerking de militaire opbouw van de Unie financieren?
by posted by han Friday May 02, 2003 at 03:07 PM

De laatste voorstellen voor de Europese grondwet nopen 11.11.11 om aan de alarmbel te gaan hangen. Wanneer het gaat over de zg. Externe Acties hangt de toekomst van het Europees ontwikkelingsbeleid aan een zijden draadje. In het hoofdstuk over ontwikkelingsbeleid worden ruime mogelijkheden voorzien om het grote budget voor externe hulp van de Unie aan te wenden voor politieke en veiligheidsdoeleinden.

Zal de Europese Ontwikkelingssamenwerking de militaire opbouw van de Unie financieren?

De laatste voorstellen voor de Europese grondwet nopen 11.11.11 om aan de alarmbel te gaan hangen. Wanneer het gaat over de zg. Externe Acties hangt de toekomst van het Europees ontwikkelingsbeleid aan een zijden draadje. In het hoofdstuk over ontwikkelingsbeleid worden ruime mogelijkheden voorzien om het grote budget voor externe hulp van de Unie aan te wenden voor politieke en veiligheidsdoeleinden. Tijdens een informeel gesprek vandaag tussen 11.11.11, Broederlijk Delen en Wereldsolidariteit met de Vice-voorzitter van de Europese Conventie, Jean-Luc Dehaene, interpreteerde deze laatste de voorliggende evolutie als „positief voor de Europese Ontwikkelingssamenwerking.‰

Zo hadden zijn gesprekspartners het echter niet begrepen: „als deze artikels aanvaard worden zoals ze gepresenteerd werden door president Giscard D‚Estaing, dan zal het Europese ontwikkelingsbeleid niet langer bestaan,‰ zo concludeerde Rein Antonissen, studiemedewerker 11.11.11. „Ontwikkeling en humanitaire hulp zullen meer en meer gebruikt worden om de Unie‚s politieke doelen en defensie belangen op korte termijn te dienen. Hiermee wordt de gevreesde evolutie naar Europa als wereldmacht in plaats van wereldpartner definitief bevestigd.‰

Het artikel over Europese veiligheid en defensie politiek (ESDP) zegt dat „de minister van Buitenlandse Zaken kan, wanneer nodig, samen met de Commissie het gebruik voorstellen van nationale bronnen en instrumenten van de Unie.‰ In de begeleidende nota van het Praesidium wordt het gebruik van ontwikkelingshulp expliciet vermeld voor de ESDP. Ook Dehaene benadrukte het belang van Ontwikkelingssamenwerking in een coherent buitenlands beleid. De NGO‚s vragen zich echter af of iedereen binnen het praesidium en de werkgroep dezelfde interpretatie heeft en welke spijkerharde garanties er voor Ontwikkelingssamenwerking in de uiteindelijke versie van de nieuwe EU grondwet zullen overblijven.

De rol van de Europese Raad neemt ook toe in de activiteiten rond ontwikkeling van de EU. Het voorgestelde artikel 2 van de Externe Actie zegt dat „beslissingen van de Europese Raad over de strategische belangen en doelen van de Unie kunnen gaan van buitenlands beleid tot andere gebieden van externe acties van de Unie.‰ Ontwikkelingssamenwerking maakt daar deel van uit. Dat de Raad geen onafhankelijke rol ziet voor Ontwikkelingssamenwerking werd overduidelijk geïllustreerd in juni vorig jaar toen de Ontwikkelingsraad met één pennentrek werd afgevoerd.

De rol van het Europees parlement wordt aanzienlijk afgebouwd in deze voorstellen die de macht geven aan de Raad en de rol van het Parlement en de Commissie drastisch verminderen. Dit zou een tragedie betekenen, aldus Rein Antonissen. „Een onafhankelijk en uitgebreid Europees ontwikkelingsbeleid is levensnoodzakelijk om de grondoorzaken van armoede in de wereld aan te pakken wat uiteindelijk de enige weg is om de globale veiligheid te bereiken die we zoeken.

11.11.11 volgt actief het werk van de Conventie en heeft samen met haar Europese partners verschillende voorstellen gedaan over de toekomstige rol van het ontwikkelingsbeleid van de Unie.


Meer informatie:
Rein Antonissen, studiedienst 11.11.11, 02-536.19.60 of 0497-92.13.72, rein.antonissen@11.be

Koen Stuyck
Persverantwoordelijke
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11 vzw Algemeen Secretariaat
Vlasfabriekstraat 11
1060 Brussel
België
tel: +32 2 536 11 51 * GSM +32 496 80 78 93
fax: +32 2 536 19 10
e-mail: Koen.Stuyck@11.be
website: http://www.11.be <http://www.11.be/>