arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bestuurlijk (on)vermogen en het Masereelfonds
by Frans Escher Wednesday April 30, 2003 at 01:40 PM

Vanavond begint in Antwerpen een driedelige infocyclus over de verkiezingen “Bestuurlijk (on)vermogen?” Er staat binnenkort ook heel wat anders op het programma van het Masereelfonds, in de stad waar een tegenwicht voor het Vlaams Blok hoognodig is.

Verkiezingscyclus “Bestuurlijk (on)vermogen?”
Met Dirk Schoeters (ABVV) en Inge Vervotte (CD&V). Moderator Herman de Prins.

woensdag 30 april, 20u

Spitsboot Aurore, Bonapartedok – Sint-Aldegondiskaai, 2000 Antwerpen; 4 euro per avond, 8 euro cyclus, inschrijven: 03/226 36 32

België behoort tot de rijkste landen van de wereld. Toch blijven we zitten met een werkloosheidsprobleem, kent zowat 6% van onze landgenoten armoede en leeft één op drie in bestaansonzekerheid,… Tegenstellingen nemen toe. Concurrentie tussen bedrijven, landen en continenten zet miljoenen mensen in de kou, beschadigt het milieu, bedreigt de democratie. Concurrentie is inmiddels een universele ideologie. Dat kan voor het ABVV nog steeds niet door de beugel. Alleen, de onzekere economische toestand zal niet bijdragen tot een offensieve opstelling van de vakbonden. Dat blijkt o.a. uit het interprofessioneel akkoord voor de periode van 1 januari 2003 tot 31 december 2004. Welke ruimte bestaat er om de sociaal-economische uitdagingen aan te pakken en hoe? Een constructief gesprek tussen Dirk Schoeters (algemeen secretaris van ABVV-Antwerpen) en CD&V lijsttrekster Inge Vervotte.

Org. Masereelfonds Luchtbal i.s.m. Elcker-Ik en Imavo

1 mei : strijddag van de internationale arbeidersbeweging

Optocht, feest, muziek, tentoonstelling en debat

donderdag 1 mei, 14u

’t Faboert, Tulpstraat 54, 2060 Antwerpen

Op 1 mei 1886 stapten 80 000 arbeiders door de straten van Chicago. Ze eisten een achturige werkdag. De volgende dagen staakten in de Verenigde Staten 350 000 arbeiders in 1200 fabrieken. Ook zij vroegen een radicale vermindering van de werktijd. Op 3 mei 1886 opende de politie het vuur op een menigte arbeiders die na een meeting stakingsbrekers lastig vielen. Vier mensen kwamen om. Een dag later protesteerden in Chicago 2500 mensen tegen deze slachting. Een bom ontplofte en doodde een politieagent. Het politiecorps nam wraak en doodde naast vier demonstranten zeven agenten in wat vandaag “friendly fire” wordt genoemd. Acht leiders van de arbeidersbeweging werden voor de rechter gebracht en ter dood of tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze worden de “Haymarket Martyrs” genoemd, zeven van hen liggen begraven in het Haymarket monument in Chicago. Vandaag wordt nog steeds in bijna alle landen 1 mei herdacht. Het is een strijddag geworden van de internationale arbeidersbeweging. Ook dit jaar roepen we op om deel te nemen aan de traditionele 1 mei-optocht in Antwerpen. Daarna kan je afzakken naar de vele feesten die door verschillende organisaties georganiseerd worden. Het Masereelfonds zal waarschijnlijk aanwezig zijn met een informatiestand op deze feesten, maar werkt mee aan een debat in ’t Faboert.

Org. Masereelfonds Centrum i.s.m.

Verkiezingscyclus “Bestuurlijk (on)vermogen?”
Met Tarik Fraihi en Leona Detiège (SPa). Moderator: Herman de Prins.

woensdag 7 mei, 20u

Spitsboot Aurore, Bonapartedok – Sint-Aldegondiskaai, 2000 Antwerpen; 4 euro per avond, 8 euro cyclus, inschrijven: 03/226 36 32

Tarik Fraihi, voorzitter van jongerencentrum ‘Centrum West’, pleit voor het nastreven van de dialoog. Geen vrijblijvende, noch zoetsappige dialoog tussen de verschillende gemeenschappen. Wel scherp en ‘to the point’. “Dit vereist een minimum aan zelfreflectie, en zeker vanuit diegene die de macht in handen hebben. Deel die macht met de verschillende bevolkingsgroepen, d.w.z. geef iedereen zijn legitieme plaats in de samenleving. Bepaalde bevolkingsgroepen blijven benadelen, discrimineren en uitsluiten, en dan nog verwachten dat ze niet in opstand komen, is een illusie. Wij, jonge allochtonen hier geboren en getogen, zijn burgers in dit land en zullen dit blijven. Gelijke rechten en plichten zullen wij afdwingen, ‘by any means necessary’.” Hiermee wil hij zeggen dat er snel een ander minderhedenbeleid moet komen dat gericht is op de insluiting in plaats van uitsluiting van allochtonen. Tarik Fraihi lanceerde met de Federatie Marokkaanse Democratische Organisaties (FMDO) het voorstel tot oprichting van een onafhankelijke onderzoeks- en evoluatiecommissie m.b.t. het anti-racisme- en integratiebeleid in België. Leona Detiège, burgemeester van Antwerpen, discussieert met hem op deze avond over het integratiebeleid.

Org. Masereelfonds Luchtbal i.s.m. Elcker-Ik en Imavo

Poëziepodium De Muzeval
Met gastauteur Didi De Paris

donderdag 8 mei, 20u

De Muziekdoos, Verschansingstraat 63, 2000 Antwerpen; gratis

Elke tweede donderdag van de maand kan je genieten van poëzie in De Muziekdoos. Een reeks om bekende en minder bekende dichters en hun werk te leren kennen. Afdeling Zuid en Stichting Pipelines nodigden autodidact en huisman Didi De Paris uit. Tijdens de punkperiode was hij actief als performer en begon hij in nauwe samenhang daarmee te schrijven. Hij debuteerde in 1985 met de novelle Het Lieve leven. Meer aandacht kwam er vanaf zijn tweede boek, Maladie d’amour, uit 1987 : een ‘therapeutische’ roman over problemen met relaties, werksituaties en (geestelijke) gezondheid. Kenmerkend voor dit en het andere werk van de auteur zijn de fragmentarische tot chaotische opbouw, de cynische tot absurdistische toonzetting en de barokke associatieve stijl. Didi de Paris werkt mee aan Gonzo Circus, tijdschrift voor actuele en subculturele kunst en muziek. Algemene omkadering: Herman J. Claeys.

Org. : Masereelfonds Zuid i.s.m. Stichting Pipelines

Verkiezingscyclus “Bestuurlijk (on)vermogen?”
Met Bart Martens (BBL) en Johan Malcorps (Agalev). Moderator: Herman de Prins.

woensdag 14 mei, 20u

Spitsboot Aurore, Bonapartedok – Sint-Aldegondiskaai, 2000 Antwerpen; 4 euro per avond, 8 euro cyclus, inschrijven: 03/226 36 32

Er is werk aan de winkel in België. Zo begint het memorandum dat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) voor de federale verkiezingen van 18 mei 2003 schreef. Uit tal van internationale rapporten blijkt dat de milieudruk in ons land tot de hoogste van de wereld kan worden gerekend. Op basis van de “Environment Sustainability Indicator” blijkt dat ons land van alle industrielanden het slechtst het hoofd kan bieden aan milieudegradatie. Wat betreft de vermindering van luchtvervuiling, de druk op de ecosystemen en de vermindering van omgevingsstress, staat ons land zelfs op de allerlaatste plaats. Ook uit andere studies blijkt dat België in de hotspot zit van bijvoorbeeld fotochemische luchtverontreiniging, verzurende deposities, vrijkomende bestrijdingsmiddelen, … De enorme kosten die dat met zich meebrengt op vlak van schade aan de volksgezondheid, schade aan gebouwen en ecosystemen, schade aan landbouwgewassen, enz., loopt tot in de miljarden euro per jaar. Bart Martens discussieert er over met Johan Malcorps, die zich naar eigen zeggen wil inzetten voor de kwaliteit van leven : van ons voedsel, van de lucht, het water, de bodem. Wat kan en wil de politieke wereld doen?

Org. Masereelfonds Luchtbal i.s.m. Elcker-Ik en Imavo

De Guts : het Goeyvaerts Consort herdenkt Frans Masereel (1889-1972)

Een muziekprogramma met woord en beeld
zaterdag 17 mei, 20u

’t Waaigat, Kerkplein 1, 2070 Burcht; 7 euro/9 euro, inschrijven: 03/226 36 32 of 03/252 99 15

Frans Masereel overleed dertig jaar geleden. Hij was één van de grootste houtsnijders van de 20ste eeuw. Voor het Masereelfonds ontwikkelde het Goeyvaerts Consort een gelegenheidsvoorstelling waarin het werk van Frans Masereel centraal staat. Speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde muziek (klassiek) wordt u gebracht door Annemie Clarysse (zang en cello) en Marc Michael De Smet (cello). Bij een selectie uit het oeuvre van Frans Masereel wordt naast muziek ook poëzie van Frans Masereel’s bekende en minder bekende tijdgenoten gebracht. Het concept en de muziek zijn van Marc Michael De Smet.

Org. : Masereelfonds Burcht

Not in My Name
Documentaire over de oorlog tegen het terrorisme en de oorlog in Afghanistan, 41min.

donderdag 22 mei, 20u.

3 euro/4 euro, plaats wordt bekendgemaakt bij inschrijving: 03/ 226 36 32

“Not in My Name” is een krachtige documentaire die de politiek van de V.S. hekelt. De documentaire vertelt het verhaal van de oorlog in Afghanistan en de oorlog tegen het terrorisme. Het verhaal dat niet vertoond werd op de treurbuis. “Not in My Name” gaat in op de achtergronden van de oorlog in Afghanistan, toont de groei van de anti-oorlogsbeweging en bespreekt de gevaren van het Amerikaanse imperialisme. Aan “Not in My Name” verleenden o.a. Tariq Ali (schrijver), John Pilger (journalist), Tony Benn (parlementslid) en Salma Yacoob (Stop the War Coalition) hun medewerking.

Org. : afdeling Mortsel

Brussel ondergronds. Paleizen op en onder de Coudenberg.

Bezoek Paleis van Keizer Karel en rondleiding op de Coudenberg met gids Roel Jacobs

donderdag 29 mei, 9u45

Brusselse Centraal Station, lokettenzaal, 1000 Brussel; 12 euro/14 euro, inschrijven : 03/226 36 32 of 02/ 502 38 80

In de 11de eeuw bouwen de graven van Leuven een kasteel op de Brusselse Coudenberg, vijftig meter boven de drukke benedenstad. Zij worden opgevolgd door de hertogen van Brabant en van Bourgondië. In de 16de eeuw is de mentaliteit en de mode veranderd. Het oude kasteel is een groots paleis geworden. Onder de Habsburgers wordt het één van de belangrijkste residentiecentra in Europa. De troonafstand van Keizer Karel V, de aanbieding van het smeekschrift der edelen aan landvoogdes Margaretha van Parma en andere sleutelpassages uit de geschiedenis van de Nederlanden situeren zich hier. In de 18de eeuw brandt het oude paleis volledig uit en bovenop de ruïnes wordt een klassiek plein aangelegd. Na de Belgische onafhankelijkheid nemen de nieuwe machtshebbers de plaats in van de oude, ook op de Coudenberg. Belangrijke wijzigingen aan de architectuur van het Koningsplein moeten de taal die de gebouwen spreken, aanpassen aan de nieuwe waarden. Ondanks de vele verbouwingen heeft de Brusselse paleisheuvel sporen bewaard van alle perioden uit haar rijke geschiedenis. Achter de gevels uit de 18de eeuw, onder de kasseien van het plein, ligt hier nog heel het residentieel verleden van de stad verborgen, onbekend en onbemind. Roel Jacobs laat dit verleden op zijn gekende boeiende en directe manier herleven.

Org. : Masereelfonds Merksem en Molenbeek

Goede zeden : de impasse van de moraalfilosofie

Lezing door Patrick Loobuyck

donderdag 5 juni, 20u.

Kelder De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen; 3 euro/4 euro, inschrijven : 03/226 36 32

Hoe we over moraal en ethiek nadenken, wordt sterk gekleurd door onze religieuze traditie. De poging van de verlichting en de moderniteit om God te weren en een autonome, objectieve moraal te bewaren, is mislukt. Moraal en wereldbeeld zijn niet los van elkaar te denken. Zowel de moraal van vrijzinnigen als de moraal van gelovigen is geënt op een wereldbeeld. Patrick Loobuyck reageert op de moderne moraaltheologen die stellen dat de christelijke bijdrage op het vlak van moraal zich beperkt tot “inspiratie” en stelt dat de vrijzinnigen die menen dat we dezelfde moraal kunnen behouden zonder God, zich vergissen. Patrick Loobuyck is van mening dat onze manier van denken over moraal niet meer in overeenstemming is met ons wereldbeeld. Maar hoe kunnen we nadenken over een moraal die wel compatibel is met een seculier, wetenschappelijk wereldbeeld? Hoe hiermee omgaan? Hoe de dialoog tussen verschillende morele systemen denken en/of realiseren? Wat kan de betekenis zijn van moraal op het politieke vlak? Patrick Loobuyck is licentiaat godsdienstwetenschappen, licentiaat moraalwetenschappen en behaalde een bijzonder getuigschrift baccalaureaat filosofie. Sinds oktober 2000 is hij aspirant FWO aan de universiteit Gent, waar hij werkt aan het project : “Crisis van de moraaltheorie : het einde van de grote ethische verhalen”.

Org. : Masereelfonds Universiteit

Fatale Vrouwen : 1860 – 1910

Bezoek tentoonstelling met gids

zondag 15 juni, 10u30

Ingang Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplaats, 2000 Antwerpen; 10 euro, inschrijven : 03/226 36 32

In de periode 1860-1910 bereikt het thema van de fatale vrouw zijn hoogtepunt in de literatuur, opera en beeldende kunst. Op deze tentoonstelling stellen een vijftigtal schilderijen, tekeningen en beelden mythologische en bijbelse heldinnen voor, sirenen en sfinxen, heksen en schijnbaar onschuldige vrouwen. Getoond wordt werk van o.a. Moreau, Knopff, Rops, Waterhouse, Sandys, Klinger, Lieberman, Toorop en Beardsley. De verleidelijke vrouw is niet noodzakelijk fataal. Zij koestert weliswaar haar schoonheid en charme, maar de fatale vrouw gebruikt sensualiteit en seksualiteit als duivelse middelen om de man te gronde te richten. Met haar alles overheersende aantrekkingskracht brengt zij mannen tot waanzin en drijft zij hen de dood in. Om haar volk te redden verleidt de bijbelse Judith de veldheer Holofernes en snijdt hem nadien de keel over. De mythische tovenares Circe verandert mannen in varkens. De sfinx vermoordt alle mannen die haar raadsel niet kunnen oplossen. En over de Egyptische koningin Cleopatra gaat het verhaal dat zij de mannen die een nacht met haar doorbrachten, ’s ochtends liet vermoorden.

Org. : Masereelfonds Deurne